President Tsjaad gedood aan front

De Tsjaadse president Idriss Déby is overleden bij een bezoek aan de frontlinie, waar hij in gevechten met een rebellengroep terechtkwam. De dood van de langzittende president maakt de toch al wankele Sahel nog instabieler.

Tom Kieft
President Idriss Déby in 2019. Beeld AFP
President Idriss Déby in 2019.Beeld AFP

Déby was een dag eerder nog herkozen voor een zesde termijn, waarmee zijn 31 jaar durende presidentschap met 5 jaar werd verlengd. Maar de 68-jarige president, in een ver verleden officier in het leger, besloot zondag last minute zijn overwinningsrede op te schorten om het front te bezoeken. Dat deed de zelfbenoemd maarschalk vaker: Déby liet zich gedurende zijn presidentschap graag zien aan de frontlinies. Dit keer wilde hij er troepen feliciteren met het verslaan van rebellen dit weekend.

Vuurgevecht

Aan het front raakte Déby naar verluidt verzeild in een vuurgevecht met rebellen, die zich langs de grens met buurland Libië ophouden. Details over de manier waarop de president aan zijn einde is gekomen ontbreken. Een woordvoerder van het Tsjaadse leger zei gisteren op de staatstelevisie dat Déby ‘zijn laatste adem uitblies, terwijl hij de integriteit van de natie aan het verdedigen was.’

De dood van Déby brengt veel onzekerheid in het land dat al jaren geldt als een relatief stabiele factor in de uiterst onveilige Sahel – de strook land van de west- tot de oostkust van Afrika ten zuiden van de Sahara. In weerwil van zijn discutabele staat van dienst op het gebied van mensenrechten, gold Tsjaad onder leiding van Déby al jaren als een betrouwbare bondgenoot van het Westen – met name van Frankrijk en de Verenigde Staten – in de strijd met Islamitische Staat en andere extremistische groeperingen, zoals Boko Haram.

Militaire raad

Een nieuwgevormde militaire raad, onder leiding van Déby’s zoon Mahamat Kaka, kondigde direct na de bekendmaking van de dood van de president op de staatstelevisie aan de leiding over het land te zullen waarnemen, tot na nieuwe verkiezingen over achttien maanden. De militaire raad heeft de grondwet per direct opgeschort, het parlement ontbonden, de grenzen gesloten en een avondklok ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden