President Trump zet in rijksbegroting vol in op het leger

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn equivalent van een miljoenennota gepresenteerd. Het contrast met de Democraten die het in november tegen hem op hopen te nemen, kan haast niet groter.

David van Unen
null Beeld AFP
Beeld AFP

In het budget proposal dat Trump ­maandag aan alle gouverneurs van ­Amerika presenteerde, staan zijn plannen met een rijksbegroting van 4,8 biljoen Amerikaanse dollars. Dat geld moet ­– in het kort – vooral aan het versterken van het leger, de ­Amerikaanse staatsveiligheid en grensbewaking worden besteed.

Zo is voor de grensmuur die Trump al tijdens zijn verkiezingscampagne ­beloofde – en waarvoor de rekening naar Mexico zou worden gestuurd – een budget van ten minste 2 miljard dollar vrijgemaakt. Verder gaat er ­onder meer 18 miljard dollar naar de door de recent in het leven geroepen ruimtemacht en steekt de regering-Trump 3,2 miljard in de ontwikkeling van supersonische wapens.

Volgens de president hebben de Verenigde Staten wat betreft het militaire component van de plannen ‘geen keus’.

De militaire investeringen gaan ten koste van verschillende binnenlandse sociale ­zekerheden, het onderwijs, ontwikkelingshulp en klimaat­bescherming. Het agentschap dat zich op federaal niveau met dat laatste punt bezighoudt, moet het als het aan Trump ligt dit jaar doen met een begroting waar een hap van 25 procent uit is ­genomen.

Het Witte Huis wil komend jaar ­bovendien meer dan een vijfde ­besparen op ontwikkelingssamenwerking en beknibbelt op bijvoorbeeld voedselbonnen en het sociale verzekeringsprogramma Medicare for all.

Enorme klus

De plannen van de regering zijn in dat opzicht praktisch het tegenover­gestelde van de Democratische ­aanpak. Kandidaten van die partij willen onder meer collegegelden afschaffen, studieschulden kwijtschelden en meer taken in bijvoorbeeld de zorg bij de overheid neerleggen.

Een component dat opvallend genoeg buiten schot blijft, is de Affordable Care Act, in volksmond ook bekend als Obama Care. In eerdere begrotingsvoorstellen probeerde Trump tevergeefs te snijden in de door hem zo gehate zorgverzekeringswet van zijn voorganger.

Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden wist telkens ingrepen te voorkomen, vaak gesteund door Republikeinse senatoren, voor wie de wensen van de president te ver gingen. Ook Trumps plannen zullen uitonderhandeld moeten worden in het Huis en de Senaat. Het afzettingsproces tegen de president liet zien wat voor enorme klus dat is.

New Hampshire wordt weer tweestrijd tussen Sanders en Buttigieg
New Hampshire is dinsdag de tweede Amerikaanse staat waar leden van de Democratische partij hun presidentskandidaat kunnen kiezen. Net als vorige week in Iowa, zijn ook hier Bernie Sanders (78) en Pete Buttigieg (38) de grootste kanshebbers. CNN peilde de senator maandagavond op 28 procent, tegenover 21 procent voor de burgemeester van South Bend.

Het duo moest na Iowa tot maandag wachten op uitsluitsel, omdat het doorgeven van de resultaten uit het decennia oude caucussysteem was uitgelopen op chaos. Door een haperende app is pas maandag duidelijk geworden dat Sanders de meeste stemmen won, maar Buttigieg met dank aan het getrapte kiessysteem op 14 kiesmannen uit Iowa eindigt, twee meer dan Sanders.

Niettemin hebben de oudste en jongste Democraat een verzoek tot hertelling ingediend. Sanders wil dat de uitslag in 28 districten wordt herzien, Buttigieg zelfs in 66. Voor de uitslagenavond in New Hampshire worden minder ­problemen verwacht. In de ­buurstaat van Sanders’ thuisbasis ­Vermont wordt net als in de meeste andere Amerikaanse staten ‘gewoon’ gestemd met behulp van computers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden