President Trump krijgt dan toch zijn gewenste militaire show

Een diep gekoesterde wens van Donald Trumps komt eindelijk uit: een bombastische militaire demonstratie op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

De Amerikaanse president wil al zo’n parade sinds hij op 14 juli 2017 in Parijs een soortgelijk vertoon bijwoonde, maar de aangekondigde demonstratie op Veteranendag, vorig najaar, ging niet door toen bleek dat zoiets 90 miljoen dollar zou gaan kosten. Voor dat bedrag, tweette Trump destijds, kan zijn land beter extra gevechtsvliegtuigen kopen.

Of de kosten voor de militaire show nu lager liggen, is niet bekend; Trump zei er gisteren niets over tijdens het persmoment in de Oval Office. Wel deed hij uit de doeken dat er donderdag in Washington D.C. een militaire demonstratie ‘als geen ander’ te zien zal zijn. Na een toespraak van de president, zullen er op die dag gevechtsvliegtuigen over het Lincoln Monument vliegen en bij de National Mall zullen tanks en andere legermaterieel worden tentoongesteld. “We zullen fantastische nieuwe militaire voertuigen tonen, waar we heel trots op zijn,” aldus Trump.

Niet iedereen is blij met de aangekondigde militaire demonstratie. Critici zien het als een verkiezingsstunt en de overwegend Democratische gemeenteraad van Washington D.C. tweette in reactie op de persconferentie: ‘We zeiden het al eerder, en we zeggen het nog maar eens: tanks, but no tanks.’

Ook het Pentagon is traditioneel terughoudend als het op prijzige parades aankomt. De VS heeft het grootste leger ter wereld en geeft daar meer aan uit dan de zeven daaropvolgende landen tezamen. Het is dus onnodig om die kracht nog te demonstreren aan de wereld, is de leidende gedachte in het hoofdkwartier van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden