PlusNieuws

President Oekraïne maant Westen tot kalmte

De Oekraïense president Volodimir Zelenski maant westerse leiders geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland.

ANP en AFP

“We kunnen geen paniek gebruiken,” zei Zelenski gisteren, waarbij hij ­mede refereerde aan de zwakke ­economie van zijn land. Het is volgens ­Zelenski ‘belangrijk niet alle ­informatie van inlichtingendiensten te halen’.

Oekraïne dreigt zware economische schade te lijden, aldus Zelenski. Volgens hem is de situatie vergelijkbaar met 2014, toen een pro-Russische president werd afgezet. Volgens Moskou gebeurde dat in een door de VS aangestuurde staatsgreep; het Westen zag een pro-Europese volksopstand.

“Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit,” aldus de president. De Navo is volgens hem de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne.

De oplopende spanningen worden geïllustreerd door het besluit van KLM om personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev te laten overnachten. Medewerkers vliegen direct terug naar Nederland. De vliegmaatschappij heeft daartoe recent besloten, laat een woordvoerster ­weten na vragen van het ANP. KLM vliegt nog wel op Oekraïne.

Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaan dinsdag naar Oekraïne. Bovenaan de agenda staat de opbouw van Russische troepen aan de oostgrens, zo zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij noemt die situatie ‘zeer zorgelijk’. Het bezoek aan ­Oekraïne stond al gepland, en zal ook gaan over onder meer de nasleep van het neerhalen van MH17.

Nederland is onder voorwaarden bereid om militaire middelen te leveren waarmee Oekraïne zich kan verweren als de Russen het land binnenvallen. Hoe die steun er precies uit zal zien, is volgens Rutte nog niet te zeggen. Daar zal ook voor het bezoek nog geen besluit over genomen zijn.

Rutte vindt het vooral belangrijk om te laten zien dat het Westen er alles aan zal doen ‘om bij te dragen aan de-escalatie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden