President moet van Hooggerechtshof inzage geven in belastingaangiftes

President of niet, Donald Trump moet gewoon meewerken aan een verzoek om inzage in zijn boekhouding. Opnieuw een tik van ‘zijn’ hooggerechtshof, waarvan de implicaties niettemin beperkt zullen blijven.

David van Unen
President Trump op archiefbeeld Beeld EPA
President Trump op archiefbeeldBeeld EPA

‘Geen burger kan zich boven de wettelijke plicht stellen om bewijs aan te leveren als daar in een strafzaak om wordt gevraagd,’ schreef de conservatieve opperrechter John G. Roberts in zijn vonnis. ‘Ook de president niet.’ Zeven van de negen rechters aan het hof waren het met hem eens. Oók Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, de conservatieve zwaargewichten die Trump zelf voordroeg en benoemde. De zaak was door de president zelf aangespannen. Trump probeert met man en macht onder de ­officier van justitie in de staat New York uit te komen, die inzage wil in zijn kasboek. Dat mag de officier, zegt het hof nu. Of: hij mag er in elk geval om vragen.

Boeven

Het Huis van Afgevaardigden, dat ook achter Trumps fiscale geschiedenis aan zit, kreeg in een aangehechte zaak nul op rekest. Het (Democratische) verzoek moet veel specifieker worden geformuleerd voor het hof het kan honoreren. Dat geeft Trump tijd. De kans dat zijn aangiftes voor de verkiezingen in ­november openbaar worden, is minimaal. Misschien gebeurt het wel nooit. Trump houdt de Democraten voorlopig op afstand en in New York kan hij blijven rekken voor de jury aan zet is.

De presidentiële driftbui was er niet minder om: Trump vindt zichzelf (nog steeds) slacht­offer van een heksenjacht zonder precedent die al is ingezet voordat hij president werd. Voorganger Barack Obama en uitdager Joe Biden zijn volgens Trump de echte boeven. ‘Dit zou geen enkele andere president zijn aangedaan,’ twitterde hij. Feitelijk onjuist. Het vonnis wijst op tweehonderd jaar aan precedenten: van Nixons Watergate tot het seksschandaal van Bill Clinton. Thomas Jefferson moest in 1807 al eens opdraven toen politiek rivaal Aaron Burr hem een dagvaarding aandeed. De president heeft nooit boven de wet gestaan, wil Roberts maar zeggen.

Stormy ­Daniels

De Democraten en justitie in New York hopen in Trumps aangiftes antwoord te vinden op een aantal vragen: wat kreeg hij van wie en bij wie staat hij in het krijt? Had hij al dan niet Russische schuldeisers en hoeveel was hij kwijt aan de twee vrouwen die zeggen een affaire met hem te hebben gehad? Van pornoactrice Stormy ­Daniels is duidelijk dat ze 13.000 dollar zwijggeld kreeg. Advocaat Michael Cohen maakte het geld over en zit daar nog steeds voor vast.

Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Richard Nixon die weigert inzage te geven in zijn kasboek. Nixon deed dat – weten we nu – om het grootste afluisterschandaal uit de Amerikaanse geschiedenis af te schermen. Een gratis campagneboodschap voor de Democraten dus: weet u nog hoe het de vorige keer afliep?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden