President Mali treedt af na staatsgreep door militairen

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta heeft dinsdag zijn aftreden aangekondigd, nadat hij was gegijzeld door rebellerende militairen. Ook de regering stapt op en het parlement is ontbonden.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

Zichtbaar vermoeid zei Keïta in een korte televisietoespraak geen andere mogelijkheid te zien dan op te stappen. “Ik wil niet dat er bloed wordt vergoten zodat ik aan de macht kan blijven,” aldus de president.

Keïta en zijn premier Boubou Cissé waren uren daarvoor vastgehouden door opstandige soldaten in een militaire basis in Kati buiten de hoofdstad Bamako. Nieuws over de gevangenhouding werd in Bamako door een deel van de bevolking warm onthaald. Honderden, vooral jongere Malinezen togen naar een plein in de hoofdstad waar zij hun sympathie met de opstandige militairen uitten.

Het verarmde Mali is al maanden in de greep van protesten en een politieke crisis. De demonstranten menen dat Keïta niet genoeg doet tegen de wijdverbreide corruptie en het aanhoudende geweld van jihadisten in het land. Ze zijn er bovendien van overtuigd dat er gesjoemeld is bij de herverkiezing van de president in 2018. Het leger lag met Keïta overhoop om een salariskwestie.

Conservatieve imam

De onmin leidde de afgelopen maanden tot grote protesten. Onder leiding van de conservatieve imam Mahmoud Dicko drong oppositiecoalitie M5 – Mouvement du 5 Juin, de datum van het eerste protest – al langer aan op het vertrek van Keïta.

Een woordvoerder van M5 noemt de actie van de militairen volgens persbureau Reuters ‘geen staatsgreep, maar een volksopstand’. Daar denken Mali’s buitenlandse bondgenoten anders over. Frankrijk en de Afrikaanse Unie hebben de actie veroordeeld. Nog voor Keïta’s toespraak kondigden buurlanden aan de grenzen te sluiten. Het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband Ecowas beraadt zich op sancties.

Frankrijk

Het was niet meteen duidelijk wie de opstand leidde, of wie zal regeren na Keïta’s vertrek. Gevreesd wordt voor een herhaling de gebeurtenissen van acht jaar geleden, toen het Malinese leger ook de macht greep. Jihadisten die in Mali en buurlanden Burkina Faso en Niger een islamitische staat willen stichten, maakten gebruik van de chaos door een groot deel van Mali te veroveren.

Frankrijk begon daarop een militaire campagne in het gebied, wat leidde tot een vredesmissie van de Verenigde Naties. Nederland was deelnemer van 2014 tot mei 2019. De VN-missie is nog altijd aanwezig in Mali. Woensdag houdt de Veiligheidsraad spoedoverleg over de opstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden