President Bouterse wil hertelling stemmen Suriname

Desi Bouterse, voorzitter van de NDP en president van Suriname, wil een hertelling van de maandag uitgebrachte stemmen bij de parlementsverkiezingen, die iedereen kan volgen. Bouterse stevent in de tellingen tot nu toe af op een grote nederlaag.

ANP/Het Parool
Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP

Hij kondigde aan dat zijn partij om hertelling gaat vragen in een interview op de staatszender radio SRS. Volgens Bouterse is er nu nog niks aan de hand. Hij roept de mensen op rustig te blijven. “De zaak is inderdaad spannend, maar we moeten sportief blijven.”

Bouterse maakte tijdens het gesprek ook bekend dat zijn kleinzoon Walter Bouterse bij de politie een klacht heeft ingediend wegens smaad. De klacht is gericht tegen Ronnie Brunswijk, voorzitter van politieke partij ABOP. Brunswijk zei donderdag tijdens een persconferentie dat Bouterse junior ‘s nachts was gesignaleerd bij de sporthal waar de verwerking van de verkiezingsresultaten plaatsvindt en waar zich volgens de oppositiepartijen onregelmatigheden hebben voorgedaan.

Volgens de oppositiepartijen stapelen de bewijzen dat de regering van Suriname probeert te frauderen zich op. Woensdag op donderdag is volgens hen geprobeerd brand te stichten bij het hoofdstembureau en ook om dozen met stembiljetten mee te nemen. Onder meer de kleinzoon van president Desi Bouterse was daarbij betrokken, verklaarden de leiders van vier oppositiepartijen VHP, ABOP, NPS en Pertjajah Luhur vanmiddag op een persconferentie bij de sporthal Anthony Nesty in Paramaribo. In de sporthal is het Centraal Hoofdstembureau gevestigd. Daar worden alle stemmen geteld aan de hand van de de processen-verbaal van 274 stembureaus.

De situatie bij en in de sporthal is al dagen chaotisch. Leden van de oppositiepartijen waken er dag en nacht om te controleren of er niet gefraudeerd wordt. Dat leidt tot opstootjes.

Vier dagen na de verkiezingen wacht Suriname nog altijd op de uitslag. De reden voor de vertraging is onduidelijk, maar het voedt de vrees voor fraude. Toch zijn vier partijen al in gesprek met elkaar over een nieuwe coalitie onder leiding van de VHP, de grote winnaar. Op basis van de voorlopige uitslag hebben deze partijen samen 33 van de 51 zetels in het parlement.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden