President Biden wil particuliere aanvalswapens verbieden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft bescheiden stappen gezet om het vuurwapenbezit in zijn land in te perken. Hij wil veel verder gaan, maar die wens lijkt gedoemd te falen.

Tom Kieft
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Vuurwapengeweld is volgens Biden in de VS niet alleen een ‘crisis voor de volksgezondheid’, het is een epidemie en zelfs een internationale schande. De president schuwde donderdag tijdens een persconferentie vanuit de rozentuin van het Witte Huis krachtige taal niet om de noodzaak van nieuwe wapenwetten te benadrukken.

Hij kondigde ter plekke al een handvol presidentiële decreten aan. Zo moeten zogenoemde ghost guns – geweren die mensen zelf in elkaar kunnen zetten met online aangeschafte onderdelen – net als andere vuurwapens een serienummer krijgen, zodat ze beter traceerbaar worden.

Ook wordt gewerkt aan het aanscherpen van regels voor pistoolstabiliserende beugels, die ook naar verluidt gebruikt werd bij de schietpartij in Boulder in de staat Colorado vorige maand, waarbij tien doden vielen.

Het zijn bescheiden maatregelen, erkende Biden, en moeten gezien worden als een eerste stap. De president, die in zijn verkiezingscampagne ingrijpende hervormingen van de wapenwetten beloofde, staat onder grote druk vanuit de linkse hoek om iets te doen tegen het toenemende vuurwapengeweld.

Na een korte dip vorig jaar vanwege de lockdown, worden de Verenigde Staten weer met veelvuldig opgeschrikt door schietpartijen. Donderdag bereikten weer twee incidenten de media, onder meer over een oud-Americanfootballprof die een dokter en diens gezin en daarna zichzelf had doodgeschoten. Het is het topje van de ijsberg, volgens Biden. Dagelijks worden 300 mensen neergeschoten in de VS, met gemiddeld 106 keer een dodelijke afloop. Biden: “Het moet nu stoppen.”

De president deed dan ook een dringende oproep aan het Congres in te stemmen met verdere regulering – zoals voormalig president Barack Obama voor hem ook al zo vaak deed. En net als onder Bidens voorgangers zijn de vooruitzichten op ingrijpende veranderingen, zoals het aan banden leggen van de verkoop van automatische wapens, somber.

Grondrecht

Het recht om een vuurwapen te dragen is de Verenigde Staten verankerd in het Tweede Amendement op de grondwet. Mede door invloed van de machtige wapenlobby NRA blokkeert het Congres al decennia met succes pogingen het wapenbezit aan banden te leggen.

Veranderingen aan de wapenwet­geving moeten 60 stemmen in de Senaat krijgen. Wat in de huidige samenstelling betekent dat de Democraten de rijen gesloten moeten houden, en er zeker tien Republikeinen overstag moeten gaan. Dat dat gebeurt, is zo goed als uitgesloten. Zelfs de minimale, door Biden aangekondigde aanscherping op de regels voor de ghost guns, stuit al op Republikeinse weerstand. De Texaanse gouverneur Greg Abbott noemde het ‘een nieuwe liberale machtsgreep om onze wapens weg te nemen’ en beloofde het in zijn staat niet toe te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden