Premier Netanyahu voor rechter op verdenking van corruptie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is kort na zijn eerste overleg met het voltallige nieuwe Israëlische kabinet in de rechtszaal verschenen. Hij wordt van corruptie beschuldigd.

ANP
Premier Benjamin Netanyahu in de rechtszaal. Beeld REUTERS
Premier Benjamin Netanyahu in de rechtszaal.Beeld REUTERS

Hij betoogde opnieuw dat het een politiek proces is, waarmee zijn tegenstanders, vooral bepaalde media en het Openbaar Ministerie, met valse beschuldigingen een sterke rechtse leider van het land willen uitschakelen. Aanhangers van Netanyahu zijn bij het gerechtsgebouw komen demonstreren tegen de vervolging van Netanyahu. Maar ook tegenstanders gingen de straat op in Jeruzalem.

De 70-jarige Netanyahu is net voor de vijfde keer premier van een coalitieregering geworden. Israëli’s zijn gewend aan politici verwikkeld in ernstige strafzaken, maar zondag staat er voor het eerst een premier in functie in het beklaagdenbankje. Netanyahu wordt al heel lang beschuldigd van gesjoemel in drie zaken waarvan er een teruggaat tot 2007. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik, fraude en omkoping. Als hij aan bepaalde misdrijven schuldig wordt bevonden riskeert hij tot 10 jaar cel.

‘Linkse heksenjacht’

Netanyahu zegt geen strafbare feiten te hebben gepleegd en noemt de aanklachten onderdeel van een linkse heksenjacht. Hij wilde zondag eigenlijk helemaal niet naar de rechtszaal komen, onder meer omdat het volgens hem met alle lijfwachten zo moeilijk is te voldoen aan de coronamaatregel dat je afstand houdt. Maar de rechter heeft afgelopen week zijn bezwaren verworpen en eiste zijn aanwezigheid.

Volgens Netanyahu belemmert de rechtszaak zijn werk als regeringsleider niet. Hij kan zonder veroordeling aanblijven. Netanyahu voert nu een coalitie aan met de tien jaar jongere Benny Gantz. Gantz leidt een politieke groepering ‘Blauw en Wit’ die hoog in het vaandel had staan dat de omstreden Netanyahu het veld moest ruimen. Maar een politieke impasse van meer dan een jaar, waarin de Israëli’s drie keer naar de stembus gingen, mondde uit in dit regerende duo.

Het is niet bekend hoe lang het proces waar wel driehonderd getuigen zijn opgeroepen, gaat duren. Voorzittend rechter Rivka Feldman-Friedman heeft onder meer ervaring met de berechting van een ex-premier, Ehud Olmert, in 2015. Zondag worden de aanklachten voorgelezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden