Premier Johnson dreigt met harde breuk na brexit-overgangsfase

De Britse premier Boris Johnson legt vlak voor een nieuwe ronde onderhandelingen over een handelsakkoord met de EU een bom onder de brexitdeal. Hij zegt bereid te zijn zonder deal weg te lopen en zijn regering zou een wetswijziging voorbereiden die eerder gemaakte afspraken teniet zou doen.

De Britse premier Boris Johnson. Beeld REUTERS
De Britse premier Boris Johnson.Beeld REUTERS

Hooggespannen waren de verwachtingen al niet van de nieuwe ronde onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een handelsovereenkomst tussen de blokken na de brexit. Maar de sfeer bij de gesprekken dreigt nu pas echt grimmig te worden, nu blijkt dat de Britten achter de schermen bezig blijken te zijn met een wetswijziging die de vorig jaar in oktober gemaakte afspraken over het uittredings­akkoord zouden doorstrepen.

Woensdag zou de regering-Johnson met een wetsvoorstel komen dat afspraken met de EU over de grens met Ierland zou ondermijnen, zo meldden de Financial Times en de BBC op basis van gesprekken met anonieme bronnen. Juist het voorkomen van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek na de brexit was afgelopen jaar een belangrijke voorwaarde voor de Europese Unie voor een akkoord met Londen.

Tegen de BBC zeggen regeringsbronnen dat het wetsvoorstel alleen is opgesteld als een plan B, dat kan worden ingevoerd in het geval de onderhandelingen met de EU definitief zouden stranden. Het zou volgens hen niet de bedoeling zijn om de handelsoverleggen met de EU op te blazen. Maar tegen de Britse omroep zegt een vooraanstaande EU-diplomaat echter dat dit wetsvoorstel – dat juist geïntroduceerd wordt op zo’n gevoelig moment – wel degelijk het einde van de onderhandelingen zou kunnen betekenen.

Geen steek verder

Het nieuws komt bovendien op een moment dat de Britse premier de druk op de onderhandelingen al drastisch opvoerde. Johnson stelde gisteren dat een handelsakkoord met de Europese Unie op 15 oktober af moet zijn. Zo niet, dan zullen beide partijen ‘verder moeten gaan’. Waarmee hij dus maar aan wilde geven niet bang te zijn voor een gewraakte no-dealbrexit. Of zoals hij het zelf noemt: een handelsrelatie naar Australisch model.

Het Verenigd Koninkrijk is in januari al formeel uit de Europese Unie getreden. Maar volgens een overgangsregeling blijft het VK tot het einde van dit jaar onder de Brusselse regels vallen. Zowel de regering-Johnson als Brussel heeft te kennen gegeven die datum niet te zullen oprekken, ondanks dat het overleg over het handelsakkoord al maanden geen steek verder is gekomen.

De agressieve taal van Johnson in zo’n laat stadium van de onderhandelingen doet denken aan de toon die hij vorig jaar aansloeg in de gesprek­ken over het uittredingsakkoord. Dat akkoord over de Britse uittreding met de EU kwam er op het laatste moment uiteindelijk toch, maar leek behoorlijk veel op het door Johnson zo gehate voorstel van zijn voorganger Theresa May. De grote vraag is of Johnson met zijn harde toon nu op het laatste moment consessies van de EU probeert af te dwingen, of dat hij de Britten daadwerkelijk al wil voorbereiden op een no-deal.

Visserij belangrijk

Een no-deal betekent volgens analisten op veel vlakken een hardere klap voor de Britten dan voor de EU. Maar voor de visserij – naast eerlijke concurrentie het grootste knelpunt in de onderhandelingen tussen de twee blokken – krijgen de Britten op deze manier wel wat ze willen. De EU wil dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren openstelt voor Europese vissers, in ruil voor onbeperkt toegang tot de EU-markt. De Britten vinden die eis onacceptabel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden