Nieuws

Premier Japan herdenkt doden WOII met offer aan omstreden tempel

De Japanse premier Shinzo Abe heeft een ritueel offer gestuurd naar de omstreden Yasukuni-tempel, waar de Japanse oorlogsdoden worden geëerd. Het is zaterdag 75 jaar geleden dat Japan capituleerde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Parool
De Japanse premier Shinzo Abe in stil gebed tijdens de herdenking van de atoombom-aanval op Hiroshima op 6 augustus.  Beeld REUTERS
De Japanse premier Shinzo Abe in stil gebed tijdens de herdenking van de atoombom-aanval op Hiroshima op 6 augustus.Beeld REUTERS

Abe kwam niet persoonlijk naar de tempel omdat hij zich met een dergelijk bezoek de woede op de hals zou halen van China en Zuid-Korea. In de tempel worden ook veroordeelde oorlogsmisdadigers geëerd. Voor de twee buurlanden is de tempel dan ook een symbool van de militaire agressie van Japan tijdens de oorlog.

Bij de herdenking van de 75-jarige capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog bij de Yasukuni-tempel waren ook rechtse groeperingen in militair uniform aanwezig. Beeld REUTERS
Bij de herdenking van de 75-jarige capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog bij de Yasukuni-tempel waren ook rechtse groeperingen in militair uniform aanwezig.Beeld REUTERS

Twee leden van Abe’s kabinet brachten wel een bezoek aan de Yasukuni-tempel. Namens de premier heeft een parlementariër van de regerende LDP-partij zijn respect overgebracht. Sinds 2013 heeft Abe de tempel niet meer bezocht.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei tijdens een toespraak in zijn eigen land dat zijn regering altijd bereid is om met Japan in dialoog te treden over historische geschillen. Het land viert zaterdag dat het in 1945 bevrijd is van Japan, dat sinds 1910 over het Koreaanse schiereiland heerste. Zuid-Korea en Japan hebben nauwe economische banden, maar het Japanse koloniale verleden ligt nog altijd gevoelig.

De herdenking bij de omstreden Yasukuni-tempel zaterdag in Tokio. Beeld AFP
De herdenking bij de omstreden Yasukuni-tempel zaterdag in Tokio.Beeld AFP

Herdenking Nederland

Ook in Nederland wordt zaterdag stilgestaan bij de capitulatie van Japan, waardoor de Tweede Wereldoorlog ook in voormalig Nederlands-Indië ten einde kwam. Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de herdenking, die wordt gehouden bij het Indisch Monument in Den Haag. Minister-president Mark Rutte houdt een toespraak.

De jaarlijkse herdenking van alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld trekt gewoonlijk duizenden belangstellenden. Dat kan dit jaar niet wegens de maatregelen tegen het coronavirus. De herdenking is toegankelijk voor een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden. De omgeving van het Indisch Monument is zaterdag hermetisch afgesloten, om te voorkomen dat mensen toch op afstand gaan kijken. Op een aantal plekken in het land zijn regionale bijeenkomsten georganiseerd.

Na de oorlog in Indië kwamen meer dan 350.000 mensen naar Nederland, aldus de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. ,,Hun komst heeft de Nederlandse samenleving verrijkt en blijvend veranderd’’, aldus de stichting. Tegenwoordig wonen in Nederland zo’n 2 miljoen mensen met ‘Indische roots’.

Op 15 augustus wordt er officieel gevlagd in het hele land. Veel mensen dragen ook de Melati (Indische jasmijn), het symbool voor de herdenking.

De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit van 12.10 uur tot 13.30 uur op NPO1. Zaterdagavond volgt op NPO2 vanaf 19.50 uur een rechtstreeks herdenkingsprogramma vanuit de Cruise Terminal in Rotterdam. In dit programma praat Winfried Baijens met verschillende generaties Indische Nederlanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden