Premier Haïti verdacht van betrokkenheid bij moord president

De openbaar aanklager van Haïti ziet premier Ariel Henry als een van de verdachte van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse. De douane heeft het bevel gekregen Henry het land niet uit te laten. Even later ontsloeg de premier de aanklager. Welke gevolgen dit voor de zaak gaan hebben, is nog niet bekend.

ANP
Premier Ariel Henry (midden) van Haïti treurt om de dood van president Jovenel Moïse. Beeld AP
Premier Ariel Henry (midden) van Haïti treurt om de dood van president Jovenel Moïse.Beeld AP

De premier en zijn ministerie reageerden verder niet inhoudelijk op de aantijgingen.

Moïse werd op 7 juli doodgeschoten bij een aanval op zijn woning. Henry zou op de dag van de moord twee telefoongesprekken hebben gehad met hoofdverdachte Joseph Felix Badio, die werkte in een anticorruptie-eenheid van het ministerie van Justitie. Badio was op het moment van die gesprekken in de buurt van de presidentswoning, blijkt uit locatiegegevens. Henry gaf toe de verdachte te kennen, maar zei niet te geloven dat Badio schuldig zou zijn. Badio is inmiddels op de vlucht geslagen.

De aanklager had afgelopen weekend aan Henry gevraagd om voor de rechter zijn relatie tot Badio uit te leggen. De aanklager heeft niet de bevoegdheid de premier op te roepen naar de rechtbank te komen, maar desondanks besloot hij Henry uit te nodigen. Henry noemde die uitnodiging een ‘afleidingstactiek’. Het verzoek zou volgens hem voorkomen dat de echte daders gestraft zouden worden.

44 verdachten

Momenteel zitten 44 mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de president. Meerdere verdachten zouden eerder informanten zijn geweest voor Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de antidrugdienst DEA en de federale politiedienst FBI. Andere verdachten zijn bijvoorbeeld Colombiaanse huurlingen die ingehuurd waren via een beveiligingsbedrijf uit Florida.

Moïse was voor zijn dood een omstreden leider. Hij werd al jaren van corruptie beschuldigd en weigerde af te treden ondanks grote protesten tegen hem. In januari 2020 zette hij het parlement buitenspel en regeerde hij door middel van een presidentiële verordening. Kort voor zijn dood wees Moïse Henry aan als kandidaatpremier. Twee weken na de dood van de president werd Henry ingezworen. Hij beloofde bij zijn aantreden om orde te herstellen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden