PlusAchtergrond

Premier Boris Johnson laat er geen gras over groeien

Koningin Elizabeth en kroonprins Charles in de Royal Gallery donderdag, voor haar tweede Queen’s Speech in twee maanden tijd.  Beeld Getty Images
Koningin Elizabeth en kroonprins Charles in de Royal Gallery donderdag, voor haar tweede Queen’s Speech in twee maanden tijd.Beeld Getty Images

Premier Boris Johnson vliegt door zijn eerste week na de verkiezingen. Het Lagerhuis keurde vrijdag al zijn aangepaste brexitwet goed.

Een week na de monsteroverwinning voor de Conservatieve Partij in de Britse parlementsverkiezingen laat premier Boris Johnson er geen gras over groeien. In een hoog tempo vinkt hij in de week voor kerst nog even de ene formaliteit na de andere af. Zijn (minimaal gewijzigde) kabinet presenteerde hij dinsdag al, donderdag werden zijn regeringsplannen door koningin Elizabeth gepresenteerd in de Queen’s Speech – het Britse equivalent van de troonrede.

De grote dag voor de brexitdeal van Johnson is vrijdag ook al aangebroken. Voor de vijfde keer sinds het referendum stemde het Lagerhuis vrijdag over de wet over het vertrek uit de EU. Maar de sfeer in de aanloop naar deze stemming was totaal anders dan bij de vorige. Parlementariërs gaven met 358 tegen 234 stemmen groen licht voor de verdere behandeling van de wetgeving. De stemming was een formaliteit in plaats een slagveld. De oppositie heeft het nakijken.

Transitieperiode

Op basis van de uittredingsdeal die Johnson in oktober heeft gesloten met de Europese Unie, vindt de brexit formeel op 31 januari plaats. Daarna volgt een transitieperiode van elf maanden, waarin de EU-regels nog gelden in het VK en de Britten (en inwoners van de EU) nog weinig zullen merken van de brexit.

Johnsons brexitwet kent een paar aanpassingen ten opzichte van de wet die hij in oktober aan het Lagerhuis heeft voorgelegd. De belangrijkste daarvan is de bepaling dat de transitie­periode – ingelast zodat de EU en het VK verder kunnen onderhandelen over een handelsovereenkomst – niet kan worden verlengd. Het vertrek uit de EU op 31 december 2020 wordt daarmee onherroepelijk, deal of geen deal.

De regeringsplannen van Johnson bevatten verder onder meer een versterking van de nationale gezondheidsdienst NHS en een verhoging van de straffen voor terroristen en geweldplegers. Ook het immigratiestelsel gaat op de schop. Het Verenigd Koninkrijk gaat een puntensysteem invoeren gelijk aan dat van Australië. Dat komt erop neer dat mensen die de Engelse taal goed beheersen en hoog zijn opgeleid, een grotere kans maken op een verblijfsvergunning.

Scheuren

In de troonrede noemt de regering-Johnson het herstel van de eenheid in het VK, dat bestaat uit Engeland, Wales, Schotland, en Noord-Ierland, een topprioriteit. Het nakomen van die belofte is misschien de grootste uitdaging voor Johnson. Die kreeg donderdag al een verzoek voor zijn kiezen van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Johnson heeft gezegd dat dat er niet van zal komen. Maar de geest is daarmee niet terug in de fles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden