Poolse opperrechter negeert uitspraak Hof EU: ‘Polen is op weg naar polexit’

De hoogste Poolse rechter heeft opdracht gegeven een uitspraak van het Europees Hof van Justitie te negeren. Die gaat in tegen de Poolse grondwet, vindt het Constitutioneel Tribunaal. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Europese rechtsorde.

Tonny van der Mee
Tegenstanders van de Poolse regering waarschuwen dat het opzijschuiven van het Europees Hof tot het vertrek uit de EU leidt.  Beeld REUTERS
Tegenstanders van de Poolse regering waarschuwen dat het opzijschuiven van het Europees Hof tot het vertrek uit de EU leidt.Beeld REUTERS

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft in principe het laatste woord. Critici zien de Poolse beslissing als een stap van de regering naar het verlaten van de EU.

Het conflict tussen het Europees Hof van Justitie en Polen draait om de invoering van een tuchtcollege voor Poolse rechters. Daardoor dreigen zij niet langer onafhankelijk hun werk te kunnen doen, vindt het Europees Hof. Het gaf daarom opdracht het college voorlopig niet aan het werk te zetten. Volgens het Poolse Constitutioneel Tribunaal gaat het Luxemburgse hof niet over zo’n zaak.

De Poolse regering, die de rechterlijke macht met behulp van het tuchtcollege volgens tegenstanders naar haar hand probeert te zetten, had het Constitutioneel Tribunaal gevraagd zich over de kwestie te buigen. Het rechtscollege zou dinsdag ook een oordeel vellen over de fundamentele vraag of het EU-recht boven het Poolse recht staat, maar dat is uitgesteld tot donderdag.

Door het Europees Hof van Justitie het laatste woord te geven over EU-regels, is gewaarborgd dat die in de hele EU hetzelfde worden uitgelegd en toegepast. Als nationale rechters zichzelf boven het EU-hof plaatsen, valt de unie beetje bij beetje uit elkaar, vrezen critici.

Tegenstanders van de Poolse regering waarschuwen dat het opzijschuiven van het Europees Hof tot het vertrek uit de EU leidt. Ook het Nederlandse EU-parlementslid Jeroen Lenaers ziet het gevaar. “De weigering is een duidelijke stap om Polen uit de Europese Unie te halen. We vrezen dat de Poolse regering op weg is naar een polexit.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden