Nieuws

Poolse activist krijgt politiek asiel in Noorwegen

Voor het eerst sinds de val van het communisme, heeft een Pools staatsburger politiek asiel gekregen in een ander land. Noorwegen neemt activist Rafal Gawel op, omdat het voor zijn lot vreest als een veroordeling in Polen zijn beslag krijgt.

David van Unen
Rafal Gawel in zijn kantoor in Warschau vlak voordat de politie binnenviel om computers in beslag te nemen.  Beeld AP
Rafal Gawel in zijn kantoor in Warschau vlak voordat de politie binnenviel om computers in beslag te nemen.Beeld AP

Gawel, zijn vrouw en dochter ontvluchtten in januari vorig jaar Polen. Vlak daarna werd hij daar in hoger beroep veroordeeld voor fraude, witwassen en het vervalsen van hand­tekeningen.

Gawel ontkent dat allemaal en zegt dat de rechts-conservatieve regering hem moet hebben vanwege zijn activistenwerk. Vanuit de oost-Poolse stad Bialystok runt hij een organisatie die racisme en xenofobie monitort. Naar eigen zeggen heeft Gawel verschillende keren banden blootgelegd tussen lokale bestuurders, justitie en extreemrechtse groepen in Bialystok.

Een aantal politiefunctionarissen zit daardoor nu zonder werk, zegt de activist. Zijn veroordeling zou bedoeld zijn als vergelding.

De Noorse immigratiedienst was niet direct overtuigd van het belang van asiel voor Gawel. Zijn verzoek werd tot twee keer toe afgewezen. Pas vorige week kende een beroepsraad van de dienst UNE hem asiel toe.

Het hoofd van die dienst legt aan het Noorse dagblad VG uit dat dat zeer ongebruikelijk is. ‘Maar de documentatie en argumentatie was zo overtuigend, dat we vinden dat hij in aanmerking komt voor rechtsbescherming.’

Rechterlijke macht te politiek

De rechterlijke macht is in Polen hevig gepolitiseerd door regeringspartij PiS. Minister van Justitie Zbigniew Ziobro geeft direct leiding aan het Poolse OM, de president van de Poolse Hoge Raad heeft een verleden in de top van de partij en het Constitutioneel Hof bestaat inmiddels in meerderheid uit rechters met PiS-affiniteit. De EU heeft Polen om die reden al meer dan eens op de vingers getikt.

Nederland levert op dit moment tot nader order geen verdachten of veroordeelden uit aan Polen. Polen had gevraagd om uitlevering van een verdachte in een drugszaak, maar de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam wil eerst van het Europees Hof weten of de verdachte, die in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, in Polen wel een eerlijk proces wacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden