Nieuws

Politieke spanning in Pakistan nadat de populaire oud-premier Khan is aangeklaagd

De spanning in Pakistan loopt op nu de populaire oud-premier Imran Khan is aangeklaagd voor het bedreigen van de rechterlijke macht en de politie. Honderden aanhangers zijn bij zijn huis samengekomen om te voorkomen dat Khan wordt gearresteerd.

Sanne Schelfaut
Aanhangers van de oud-premier van Pakistan Imran Khan omringen zijn huis in Islamabad om te voorkomen dat hij kan worden opgepakt. Beeld Aamir QURESHI/AFP
Aanhangers van de oud-premier van Pakistan Imran Khan omringen zijn huis in Islamabad om te voorkomen dat hij kan worden opgepakt.Beeld Aamir QURESHI/AFP

Khan uitte zijn bedreigingen afgelopen zaterdag tegen een rechter en een politiechef. Hij veroordeelde tijdens een drukbezochte bijeenkomst in hoofdstad Islamabad recente arrestaties van partij-assistenten. Volgens de oud-premier zou een van zijn medewerkers zijn gemarteld. “We zullen actie tegen jullie ondernemen, jullie worden niet gespaard,” was de boodschap van Khan aan het adres van de rechter en politiebaas.

Lokale media melden dat in het politierapport staat dat de uitspraken van de voormalige premier gelijkstaan aan ‘opzettelijke en illegale intimidatie van de politie en de rechterlijke macht in het land’. Khan is nog niet opgepakt en het is de vraag of dat gaat gebeuren. Op meerdere video’s, verspreid door de partij van de 69-jarige oud-premier, is te zien dat aanhangers zijn huis in Islamabad omringen. Zo willen ze voorkomen dat de politie bij zijn huis kan komen. Zijn partij, Pakistaanse beweging voor gerechtigheid (PTI), waarschuwt landelijke protesten te organiseren als Khan daadwerkelijk wordt gearresteerd. ‘Als Imran Khan wordt aangehouden, nemen we Islamabad over,’ twitterde Ali Amin Gandapur, een van de oud-ministers uit Khans kabinet.

Cricketspeler

Khan – een van Pakistans grootste cricketspelers, als aanvoerder van het nationale team maakte hij het land in 1992 wereldkampioen door het VK te verslaan – staat al tientallen jaren in de publieke aandacht. Zijn jarenlange strijd om ook politiek een rol van betekenis te spelen slaagde uiteindelijk in 2018. Zijn PTI kwam aan de macht, met Khan als premier.

In april van dit jaar zegde het Pakistaanse parlement het vertrouwen in hem op. Khan is de eerste premier in de Pakistaanse geschiedenis die op deze manier ten val werd gebracht. Hem werd slecht leiderschap verweten en incompetentie in economische kwesties.

Maar afgelopen maanden stijgt de populariteit van de charismatische oppositieleider en trekken Khans rally’s, waarmee hij een terugkeer als premier probeert te forceren, tienduizenden bezoekers. Ook wist zijn partij tijdens lokale verkiezingen in juli een grote overwinning te behalen in de provincie met de meeste inwoners, Punjab. Ook bij de verkiezingen in Karachi, het economisch centrum van Pakistan, deed de partij het eerder deze maand goed.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden