Nieuws

Politie VS: ‘nieuwe aanval op Capitool dreigt’

De politie van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft aanwijzingen voor een nieuwe aanval op het gebouw. Een voor donderdag geplande vergadering van het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse lagerhuis, is geschrapt.

Sam de Graaff
De nationale garde treft voorbereidingen bij het Capitool. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De nationale garde treft voorbereidingen bij het Capitool.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Amerikaanse veiligheidsdiensten melden ‘significante veiligheidsmaatregelen’ te treffen, zoals de inzet van meer agenten. Wie achter de dreiging zit, wordt vanwege de ‘gevoelige aard’ van de informatie niet bekendgemaakt. Vermoedelijk gaat het om groepen gelieerd aan de QAnon-beweging. Zij geloven dat internationale elites samenspannen in de uitvoering van een satanistisch, pedofiel plan. Hun held, Donald Trump, zou volgens hen aanblijven als president om hen te redden van het gevaar.

Groot was dan ook de klap toen dat niet het geval bleek. Direct werd alle hoop gevestigd op een nieuwe datum: 4 maart, de datum waarop tot 1933 nieuwe Amerikaanse presidenten werden beëdigd.

Geen herhaling

Het is niet duidelijk hoe ernstig de dreiging is. Terwijl het Huis van Afgevaardigden voor de zekerheid niet bijeenkomt, gaat een vergadering van de Senaat wel gewoon door. Veiligheidsdiensten zullen er in elk geval alles aan doen om een herhaling van de gebeurtenissen van 6 januari te voorkomen. Bij een bestorming van het gebouw vielen toen vijf doden, onder wie één politieagent.

Uit een uitgebreide reconstructie blijkt dat relschoppers die dag enkele hooggeplaatste politici, onder wie toenmalig vicepresident Mike Pence, op een haar na hebben gemist. De Capitool­politie werd later verweten dat ze te laat in actie was gekomen.

FBI-baas Christopher Wray vertelde dinsdag bij een senaatscommissie over de voortgang van het onderzoek, dat nog in volle gang is. Hij sprak voor het eerst openlijk over de bestorming. “Die aanval, die belegering, was crimineel. Zo simpel is het. Wij beschouwen het als binnenlands terrorisme.”

Wray vertelde dat 55 van de 56 lokale FBI-bureaus bezig zijn met de zaak. Meer dan 270 personen zijn al aangeklaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden