Politie VS: Neergeschoten Jacob Blake had mes in auto

Justitie in de Amerikaanse staat Wisconsin zegt dat er een mes in de auto lag waar Jacob Blake naar binnen leunde toen een politieagent hem zondag meerdere malen in de rug schoot. De openbaar aanklager zei dinsdag dat het mes in een vakje aan de bestuurderskant lag. Het neerschieten van Blake door de politie in de stad Kenosha heeft geleid tot demonstraties en rellen.

Het neerschieten van Jacob Blake heeft opnieuw geleid tot felle protesten en demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Beeld AP
Het neerschieten van Jacob Blake heeft opnieuw geleid tot felle protesten en demonstraties tegen racisme en politiegeweld.Beeld AP

Aanklager Josh Kaul zei op een persconferentie dat Blake heeft toegegeven dat hij het mes in zijn bezit had. Een doorzoeking van zijn auto leverde verder geen wapens op, aldus Kaul.

Met verwijzing naar een eerste lezing van de gebeurtenissen, zei Kaul dat de politie een confrontatie had met Blake toen agenten op een melding afkwamen van een vrouw die zei dat haar vriend zonder haar toestemming was komen opdagen. Tijdens het incident probeerde de politie Blake te arresteren door hem met behulp van een taser te overmeesteren. Daar slaagden de agenten niet in.

Blake liep daarop naar de andere kant van zijn auto, aldus de aanklager, en opende toen de deur aan de bestuurderszijde. Hij leunde voorover toen agent Rusten Sheskey, die Blake’s hemd vasthield, zijn wapen zeven maal op hem afvuurde. Volgens Kaul hebben de andere aanwezige agenten niet geschoten.

De 29-jarige Blake, een zwarte man, werd zondag in ernstige toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens zijn vader is Blake door de schade die de schoten aanrichtten vanaf zijn middel verlamd.

‘Verdachte (17) van dubbele moord bezocht Trump-rally’

De politie heeft een 17-jarige tiener aangehouden voor de moord op twee mensen in Kenosha in de nacht van dinsdag op woensdag, gedurende de derde achtereenvolgende nacht van rellen en plunderingen na het neerschieten van Jacob Blake.

De aangehouden verdachte Kyle Rittenhouse bezocht in januari nog een massabijeenkomst van president Donald Trump, meldt nieuwssite Buzzfeed. Uit de sociale media-uitingen van de 17-jarige zou blijken dat hij is geobsedeerd door de politie.

De tiener uit de aangrenzende staat Illinois zat in januari op de eerste rij bij een bijeenkomst van president Trump in Des Moines. Rittenhouse plaatste een TikTok-video van de bijeenkomst op zijn sociale media. Op foto’s is te zien hoe hij met een witte pet op enkele meters van Trump af zit.

Naast berichten waarin hij zijn steun betuigt aan Trump, staan er vooral foto’s met vuurwapens en ‘blue lives matter’-berichten op de sociale media van Rittenhouse. Die laatste leus, die in reactie op de ‘black lives matter’-beweging verwijst naar de politieagenten die in de VS tijdens het uitoefenen van hun werk zijn gedood, is populair in extreemrechtse kringen.

De obsessie van Rittenhouse met de politie ging verder dan alleen steunbetuigingen. De tiener zou hebben meegedaan aan een oriëntatieprogramma van de lokale politie, bevestigt de politie. Deelnemers mochten daarbij onder meer met agenten meerijden en schietoefeningen doen. De politie heeft de beschrijving van het programma van zijn website verwijderd.

Kyle Rittenhouse werd aangehouden in Antioch, een kleine plaats slechts 20 kilometer van Kenosha. Hij was volgens op video verspreide verklaringen naar Kenosha gegaan omdat hij zich verplicht voelde eigendommen en levens te helpen beschermen.

Sinds de dood van de zwarte arrestant George Floyd door het handelen van een witte politieagent in Minneapolis, eind mei, wordt er in de hele VS massaal gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld, waarbij de protesten geregeld gepaard gingen met rellen en plunderingen.

Sinds het neerschieten van Jacob Blake door een agent zijn er rellen en plunderingen in Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin. Beeld AP
Sinds het neerschieten van Jacob Blake door een agent zijn er rellen en plunderingen in Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden