Nieuws

Politie Texas erkent fout tijdens schietpartij op basisschool

De politie in Texas heeft een fout gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij op de basisschool in Uvalde, waarbij negentien kinderen en twee leraren om het leven kwamen. ‘Het was de verkeerde beslissing. Punt uit.’

Het Parool
Veiligheidsfunctionaris Steven McCraw toont tijdens een persconferentie het pad van de schutter. Beeld AFP
Veiligheidsfunctionaris Steven McCraw toont tijdens een persconferentie het pad van de schutter.Beeld AFP

De lokale politie wachtte onder meer op een speciaal politieteam om het klaslokaal in te gaan en de schutter uit te schakelen. Volgens de belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, Steven McCraw, had dat anders gemoeten. Het duurde daardoor lang voordat er daadwerkelijk werd ingegrepen. McCraw zei dat de bevelvoerder ter plaatse dacht dat geen van de leerlingen in het lokaal nog in leven was.

McCraw gaf vrijdag tijdens een persconferentie ook een tijdschema van de gebeurtenissen vrij. De 18-jarige schutter Salvador Ramos liep om 11.33 uur de school binnen. De eerste agenten arriveerden binnen twee minuten en niet lang daarna waren negentien agenten in de school aanwezig. Maar niemand drong het lokaal binnen waar Ramos een bloedbad aanrichtte. Uiteindelijk schakelde het speciale politieteam pas om 12.51 uur de schutter uit.

Tijdens de schietpartij werd door leerlingen vanuit de school meerdere keren het alarmnummer gebeld. In totaal kwamen 21 personen om het leven, onder wie 19 kinderen. De leeftijd van de kinderen varieert van 7 tot 10 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden