Politie-instructeur: agent paste foute techniek toe op George Floyd

Nadat de hoofdcommissaris van Minneapolis al tegen Derek Chauvin had getuigd, heeft dinsdag ook een Amerikaanse politie-instructeur in het strafproces rond de dood van George Floyd gesteld dat Chauvin een niet toegestane techniek toepaste toen hij met zijn knie op Floyds nek drukte om hem in bedwang te krijgen.

Geweldsdeskundige Jody Stiger (politie Los Angeles) beantwoordde dinsdag in de rechtszaal vragen bij het tonen van een beeld van de arrestatie van George Floyd. Beeld Jane Rosenberg/REUTERS
Geweldsdeskundige Jody Stiger (politie Los Angeles) beantwoordde dinsdag in de rechtszaal vragen bij het tonen van een beeld van de arrestatie van George Floyd.Beeld Jane Rosenberg/REUTERS

Volgens de instructeur worden agenten getraind om zo min mogelijk geweld te gebruiken. De dood van de zwarte arrestant George Floyd in mei vorig jaar leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Aanklagers in de strafzaak tegen Chauvin, die wegens doodslag is aangeklaagd, lieten dinsdag drie politiegetuigen aan het woord in een poging hard te maken dat Chauvin instructies over de juiste toepassing van geweld, reanimeren en omgaan met crisissituaties negeerde. Chauvin drukte 9 minuten lang met zijn knie op de nek van Floyd, die meermaals had laten weten dat hij nauwelijks adem kreeg.

Geweldstraining

Agent Johnny Mercil, die agenten traint in het op de juiste manier toepassen van geweld, werd een foto getoond waarin te zien was hoe Chauvin Floyd in bedwang hield. Nadat Mercil was gevraagd of de techniek toegestaan was onder die omstandigheden, antwoordde hij: “Ik zou zeggen van niet.”

“Als je zo min mogelijk geweld kan gebruiken om je doel te bereiken, is dat veiliger en beter,” aldus Mercil. Hij vertelde dat technieken waarbij druk op de nek wordt uitgeoefend om een arrestant bewusteloos te laten raken alleen zijn toegestaan als een arrestant zich op gewelddadige wijze verzet. De instructeur merkte ook op dat hij agenten leert om waar mogelijk niet aan de nek van arrestanten te komen.

Reanimatie

Ook reanimatie-instructrice Nicole Mackenzie getuigde dinsdag. Ze vertelde dat agenten wordt geleerd onmiddellijk te beginnen met reanimatie als een arrestant geen voelbare hartslag meer heeft en eerste hulp te bieden in medische noodgevallen. Chauvin liet dat na. “Als een persoon kan spreken, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij voldoende lucht krijgt,” aldus Mackenzie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden