Politie Ethiopië schiet in lucht om massa weg te houden bij begrafenis vermoorde zanger

De Ethiopische politie heeft schoten in de lucht gelost om toegestroomde massa’s weg te houden van de herdenkingsdienst voor de vermoorde zanger Haacaaluu Hundeessaa. Bij rellen die uitbraken in het land na de moord op Hundeessaa maandag, vielen al meer dan 80 doden en tal van gewonden.

ANP
Premier Abiy Ahmed van Ethiopië is zelf een Oromo. Beeld Hollandse Hoogte/AFP
Premier Abiy Ahmed van Ethiopië is zelf een Oromo.Beeld Hollandse Hoogte/AFP

Soldaten, federale en regionale politie zijn in groten getale uitgerukt naar het stadion in Hundeessaa’s geboorteplaats Ambo, waar de herdenkingsdienst en de begrafenis donderdag plaatsvinden. In een live-opname is te zien dat er maar weinig mensen in het stadion zitten. Veel belangstellenden zijn door ordetroepen weggestuurd. De weduwe van de 34-jarige vermoorde zanger gaf een korte toespraak nadat er kransen waren gelegd.

De moord op Hundeessa heeft de etnische verhoudingen in Ethiopië op scherp gezet. Hundeessa behoorde tot het Oromo-volk, de omvangrijkste etnische groep van het land die tot voor kort van de macht was uitgesloten. Gefrustreerde Oromo-jongeren zien de moord op de zanger als een aanval op hun groep.

Onder de doden die vielen bij de ongeregeldheden is ook Hundeessaa’s oom, maakte de politie woensdag bekend. Hij kwam om het leven bij schermutselingen tussen de politie en een menigte rond het huis van de gedode zanger.

Woede

De volkswoede richtte zich ook op de gematigde premier Abiy Ahmed, zelf een Oromo. Sommigen vinden dat hij niet goed genoeg opkomt voor de belangen van zijn eigen volk. Een van Ahmeds felste critici uit de eigen etnische groep, de mediamagnaat Jawar Mohammed, werd dinsdag opgepakt door de politie.

In Londen werd dinsdag een buste van de Ethiopische keizer Haile Selassie (1892-1975) door een groep van ongeveer honderd mensen vernield. Ook die actie wordt in verband gebracht met de woede in de Oromo-gemeenschap. Ethiopische gemeenschappen over de hele wereld staan stil bij Hundeessaa’s dood.

Haacaaluu Hundeessa kreeg bekendheid als protestzanger en politiek gevangene in de golf van protesten tegen de vorige regering. Die protesten leidden tot het einde van de autoritaire regering en het aantreden van Abiy Ahmed als premier in 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden