Politie belegert universiteit Hongkong; tientallen betogers opgepakt

Bij de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die nog door honderden betogers wordt bezet, is vannacht brand uitgebroken. Dat meldde het Franse persbureau AFP. Volgens journalisten ter plaatse versperde de politie de weg voor de honderden betogers die het gebouw wilden verlaten.

Het Parool
Brand bij de ingang van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.  Beeld AFP
Brand bij de ingang van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.Beeld AFP

De politie had de demonstranten, die zich al enkele dagen op de campus achter barricades verschansen, een ultimatum gegeven om zich over te geven. Zij reageerden zondag met brandbommen en schoten met pijl en boog naar de agenten. De demonstranten die de universiteit maandag wel wilden verlaten, kregen volgens journalisten te maken met een traangas-aanval van de politie, waardoor zij geen kant op konden.

Ook zou de politie alle uitgangen van de campus hebben geblokkeerd. Gevreesd wordt dat de politie alle betogers wil oppakken en straffen voor hun aandeel in de protesten. Een bemiddelaar van de campus zou in gesprek zijn met de politie om de studenten een vrije doorgang te geven, maar inmiddels zijn al tientallen demonstrerende omstanders buiten het gebouw gearresteerd.

De campus van de universiteit werd de voorbije dagen door de tegenstanders van de regering gebruikt als voornaamste uitvalsbasis. De agenten dreigden om de barricades van de manifestanten te verwijderen. Daarop gooiden de betogers met molotovcocktails naar de ordediensten in een poging om de agenten terug te dringen. Er zijn ook schoten en explosies gehoord.

Barricades van de betogers Beeld Getty Images
Barricades van de betogersBeeld Getty Images

Met scherp schieten

Eerder had de politie van Hongkong nog laten weten dat ze met scherp zal gaan schieten, om zich tegen ‘de dodelijke wapens’ van de actievoerders te verweren. Zondag kreeg een agent een pijl van één van de demonstranten in zijn been. ‘Als zij deze gevaarlijke acties blijven voortzetten, dan zullen we niet anders kunnen dan overgaan tot minimaal geweld, inclusief het gebruik van echte kogels’, aldus politiewoordvoerder Louis Lau in een video die via Facebook werd verspreid. Tot nu toe zette de politie vooral traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.

Inmiddels heeft een aantal demonstranten zich overgegeven aan de politie. Velen denken er echter niet aan om vrijwillig te vertrekken. ‘We zitten hier vast en we zullen vechten tot het einde. Als we niet vechten, betekent dat het einde van Hongkong’, aldus een 19-jarige demonstrant tegen persbureau Reuters.

Hongkong kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

De politie zet traangas in. Beeld AFP
De politie zet traangas in.Beeld AFP
Betogers proberen het terrein van de campus te verlaten. Beeld Getty Images
Betogers proberen het terrein van de campus te verlaten.Beeld Getty Images
Een betoger houdt een molotovcocktail in zijn hand. Beeld REUTERS
Een betoger houdt een molotovcocktail in zijn hand.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden