Reacties

Politici reageren op winst Biden: ‘Amerika kan weer ademen’

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond aanstaand Amerikaanse president Joe Biden en aanstaand vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd met de winst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook andere politici reageerden op de uitkomst van de verkiezingen.

Het Parool
Premier Mark Rutte. Beeld AP
Premier Mark Rutte.Beeld AP

‘Namens het kabinet feliciteer ik Joe Biden en Kamala Harris van harte met hun overwinning bij de spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik kijk ernaar uit om de goede relatie tussen onze landen voort te zetten en hoop hem hier snel persoonlijk over te spreken,’ schrijft Rutte op Twitter.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok feliciteert de twee via Twitter: ‘Felicitaties aan Joe Biden en Kamala Harris. Zie er naar uit de sterke band tussen Nederland en de Verenigde Staten, onder andere op gebied van veiligheid, voort te zetten. Samenwerking tussen Europa en de VS is cruciaal om de economie weer op gang te krijgen en om democratische vrijheden en mensenrechten te verdedigen.’

Historische stap

Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag reageerde online: ‘Eindelijk. Een historische stap, Biden en Harris. Waarden doen ertoe, integriteit doet ertoe. Leiderschap doet ertoe. Het land kan helen op weg naar de toekomst.’

‘Dit is zo mooi. Amerika kan na vandaag weer ademen. Go Joe! Go Kamala!,’ twitterde haar partijgenoot en fractievoorzitter Rob Jetten.

Jesse Klaver reageert kort maar krachtig: ‘YESSS Joe Biden president!’ PvdA-leider Lodewijk Asscher reageert ook op Twitter en deelt een video met de Amerikaanse nieuwscommentator Van Jones die zeer emotioneel reageert op de winst van Biden. ‘Kijk naar dit indrukwekkende moment. Politiek doet ertoe.’

Verenigde Staten

Ook politici in de Verenigde Staten reageerden op het nieuws. De ‘historische’ zege van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen is een ‘afwijzing van Trump en een nieuw hoofdstuk voor Amerika,’ schreef voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton zaterdag op Twitter.

Obama zei in een reactie dat Joe Biden zich als president inzetten voor alle Amerikanen, of die nu voor hem gestemd hebben of niet. ‘Daarom moedig ik iedere Amerikaan aan om hem een kans te geven en hem te steunen. De verkiezingsresultaten laten zien dat ons land diep en bitter verdeeld blijft.’ Volgens Obama zal het hele land zich moeten inzetten om hier een einde aan te maken. ‘Iedereen moet uit zijn comfortzone stappen, naar anderen luisteren, de temperatuur verlagen en gemeenschappelijke grond te vinden waarmee we verder kunnen.’

Oud-president Jimmy Carter heeft zijn partijgenoten Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning. Hij verheugt zich erop ‘de positieve veranderingen te zien die zij ons land zullen brengen,’ zei hij zaterdag in een verklaring die via Twitter werd verspreid.

Unieke relatie


Buitenlandse leiders lieten uiteraard ook van zich horen. “Gefeliciteerd Joe Biden en Kamala Harris. Onze twee landen zijn hechte vrienden, partners en bondgenoten. We delen een relatie die uniek is op het wereldtoneel”, zegt de Canadese premier Justin Trudeau. De Britse premier Boris Johnson feliciteert Biden ook met de overwinning en zegt ernaar uit te kijken om nauw met hem samen te werken aan hun gedeelde prioriteiten. President Emmanuel Macron van Frankrijk roept in een tweet de aankomend president op “samen” op te treden om “de uitdagingen van vandaag aan te gaan”.

Pedro Sánchez, de Spaanse premier, wenst de Democraat “veel succes en het allerbeste. We kijken ernaar uit om met je samen te werken om de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken.” De Duitse bondskanselier Angela Merkel “kijkt uit naar de toekomstige samenwerking met president Biden. Onze trans-Atlantische vriendschap is onvervangbaar als we de grote uitdagingen van onze tijd willen overwinnen.”

Ook de burgemeester van Parijs liet van zich horen. “Welkom terug Amerika”, schreef Anne Hidalgo op Twitter. Ze merkte op dat “we op het punt staan de vijfde verjaardag te vieren van het Klimaatverdrag van Parijs”. Trump trok zijn land terug uit dat verdrag, maar Biden heeft duidelijk gemaakt direct weer te willen toetreden. Volgens Hidalgo is het vanwege de “klimaatcrisis” meer dan ooit nodig om samen te werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden