Polen krabbelt terug in ruzie met EU

Polen lijkt toch terug te krabbelen in de ruzie met de Europese Unie over de meerjarenbegroting. Samen met Hongarije blokkeert de regering in Warschau die begroting van 1074 miljard euro, uit verzet tegen de koppeling van subsidies aan de rechtsstaat.

Tom Kieft
null Beeld EPA
Beeld EPA

In ruil voor het intrekken van de veto moeten de Europese leiders wel een verklaring ondertekenen over het verband tussen EU-fondsen en de rechtsstaat, zei de Poolse vicepresident Jaroslaw Gowin. Nederland, die geldt als de officieuze aanvoerder van het andere kamp in het conflict, heeft al laten doorschemeren wel wat in zo’n oplossing te zien.

De vicepremier zei dat Polen zich ervan doordrongen is dat het blokkeren van de EU-begroting en het coronahulpfonds – nog eens goed voor 1000 miljard euro - Polen en andere EU-landen financieel zou schaden. Polen en de andere dwarsligger Hongarije zijn zelf twee van de grootste ontvangers van EU-geld en zouden in aanmerking komen voor vele miljarden uit het coronafonds.

Waarschuwing uit Brussel

De verklaring van Gowin komt een dag nadat de Europese Commissie had gewaarschuwd bereid te zijn een nieuw coronaherstelfonds op te tuigen met de overige 25 lidstaten, zonder steun van Boedapest en Warschau. Hoe dat fonds eruit zou komen te zien is onduidelijk, maar in Brussel zouden ervoor deze week al voorbereidingen worden getroffen.

Het signaal dat Brussel zich niet langer laat gijzelen door de opstandige lidstaten, lijkt bij Polen te zijn aangekomen. De ‘interpretatieve verklaring’ die de Gowin eist, wordt in Brussel in de wandelgangen slechts een inlegvel genoemd. De Europese leiders moeten erin verklaren dat de rechtsstaatvoorwaarden ‘niet zullen worden gebruikt om ongerechtvaardigde druk uit te oefenen op lidstaten op vlakken die niets te maken hebben met het juiste gebruik van EU-geld’. Dat laatste was van begin af aan al zo, zegt een hoge EU-diplomaat aan ANP. Nederland zou er ook geen moeite hebben.

Het is onduidelijk of Hongarije het voorbeeld van Polen zal volgen. Beide landen verklaarden vorige week nog samen een front te blijven vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden