PlusNieuws

Poetin spreekt Russen toe in stadion in Moskou: ‘Zoveel eendracht hebben we lange tijd niet gehad’

Terwijl Vladimir Poetin vrijdag ten overstaan van 200.000 aanhangers de invasie in Oekraïne rechtvaardigde, proberen de presidenten van China en de Verenigde Staten escalatie te voorkomen.

Bob van Huët
Volgens de Moskouse politie waren er 200.000 mensen in het stadion. Beeld AP
Volgens de Moskouse politie waren er 200.000 mensen in het stadion.Beeld AP

Vladimir Poetin liet zich vrijdag toejuichen door een menigte in het olympische Loezjniki Stadion in het zuidwesten van Moskou. De Russische president verscheen tijdens een manifestatie en een concert ter gelegenheid van de achtste verjaardag van ‘de hereniging’ met de Krim ofwel de annexatie van het schiereiland door Russische troepen in 2014.

Volgens de Moskouse politie waren er 200.000 mensen in het stadion, die van Poetin over de ‘speciale militaire operatie’ hoorden. “We weten wat we moeten doen, we weten hoe we het moeten doen en we weten wat de kosten zijn. En we zullen al onze plannen absoluut uitvoeren,” aldus Poetin. De Russen streden ‘schouder aan schouder’ en beschermden elkaar ‘tegen de kogels als broeders door hun lichamen als schilden te gebruiken’. “Zoveel eendracht hebben we lange tijd niet gehad,” aldus Poetin.

Hoofdstad onder vuur

Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne de vierde week in. Russische troepen zijn er nog steeds niet in geslaagd Kiev in te nemen – het belangrijkste drukmiddel om bij de Oekraïense regering een politieke regeling af te kunnen dwingen over Navo-lidmaatschap en territoriale claims. De hoofdstad lag vrijdag weer onder Russisch raketvuur.

Door de oorlog zijn nu meer dan 3 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Volgens de Verenigde Naties zouden er ten minste 816 burgers zijn omgekomen en 1333 gewond zijn geraakt, maar volgens waarnemers ligt het werkelijke aantal doden veel hoger. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds het uitbreken van de oorlog 43 aanvallen geturfd op ziekenhuizen en andere medische instellingen. Daarbij zouden twaalf doden en 43 gewonden zijn gevallen, aldus de WHO vrijdag op een briefing. Rusland ontkent dit en zegt dat het Oekraïense leger ziekenhuizen gebruikt voor aanvallen op Russische troepen.

De belegerde zuidelijke stad Marioepol heeft het het zwaarst te verduren. Volgens Oekraïne worden de ‘humanitaire corridors’, waardoor burgers kunnen ontvluchten, geblokkeerd door Russische troepen. Reddingswerkers zochten naar overlevenden van een Russische luchtaanval op een theater woensdag. Vrijdag zei Oekraïne dat daar geen doden zijn gevallen. Bij een raketaanval op een legerkazerne in de stad Mykolajiv zouden vrijdag wel zeker 45 mensen zijn omgekomen, meldde de BBC.

Gesprek Biden en Xi

De Chinese president Xi Jinping heeft in een telefoongesprek met Joe Biden benadrukt dat vrede en veiligheid belangrijk zijn voor de internationale gemeenschap. “De crisis in Oekraïne is iets dat we niet willen zien.” Xi zei ook tegen Biden dat de onderlinge relatie niet kan uitmonden in een confrontatie en dat beide landen er samen alles aan moeten doen om de verhoudingen weer op ‘het juiste pad’ te krijgen.

De sfeer tussen Washington en Peking is al langere tijd gespannen, ook door de Chinese steun voor Rusland en de wens om Taiwan in te lijven. De VS steunen juist Oekraïne en willen dat Taiwan een onafhankelijk democratisch bestuurd land blijft.

Biden wil volgende week naar Europa reizen voor gesprekken met Europese leiders over de Russische invasie. De Amerikaanse president zal een buitengewone Navo-top in Brussel bijwonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden