Nieuws

Poetin: relatie met VS onder Biden op dieptepunt

De Russisch-Amerikaanse betrekkingen hebben een dieptepunt bereikt sinds de Democraat Joe Biden zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in zijn eerste interview in jaren met een Amerikaans nieuwsmedium. Het interview van NBC News met Poetin wordt maandag in zijn geheel uitgezonden.

Het Parool
De Russische president Vladimir Poetin, die komende week voor het eerst een ontmoeting heeft met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden. Beeld AFP
De Russische president Vladimir Poetin, die komende week voor het eerst een ontmoeting heeft met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden.Beeld AFP

Poetin gaf het interview met NBC vooruitlopend op zijn ontmoeting met Biden, komende week. “Onze bilaterale betrekkingen zijn verslechterd tot een dieptepunt over de afgelopen jaren,” zei Poetin, die het beter kon vinden met Bidens Republikeinse voorganger Donald Trump. Desondanks zei Poetin in het interview wel te hopen dat Biden minder impulsief zal zijn dan Trump.

Hij prees de vorige Amerikaanse president in het interview als ‘een buitengewoon, getalenteerd mens’. “Trump is een kleurrijke persoonlijkheid. Je kan hem aardig vinden of niet. En, hij kwam niet uit het Amerikaanse establishment, hij was niet eerder onderdeel geweest van de grote politiek. Sommigen vinden dat mooi, anderen niet, maar het is een feit.”

Poetin noemde Biden ‘radicaal anders’ dan Trump. “Omdat president Biden een carrièreman is. Hij zit vrijwel zijn hele werkzame leven in de politiek.”

Biden maakte Poetin eerder uit voor ‘moordenaar’, waarmee de Amerikaanse president verwees naar de moordaanslagen op tal van tegenstanders van Poetin sinds de oud-KGB-agent vanuit het Kremlin de scepter zwaait. Poetin zei in het NBC-interview dat hij tientallen van dergelijke beschuldigingen heeft gehoord en dat hij zich daar geen zorgen over maakt. Poetin deed de moordaantijging van Biden af als ‘machogedrag’ uit Hollywoodfilms en zei dat de retoriek van Biden ‘onderdeel is van de Amerikaanse politieke cultuur, waar dat als normaal wordt beschouwd’.

Cyberaanval

In het interview ging Poetin ook in op de grootschalige cyberaanval op Amerikaanse overheden en bedrijven van vorig jaar. Hij ontkende enige kennis te hebben van die aanval. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben meermaals gesteld dat een Russisch hackerscollectief naar alle waarschijnlijkheid achter de computerinbraken zit. Ook ontkende Poetin iets te weten van Russische satelliettechnologie die aan Iran zou worden geleverd.

Biden is deze week begonnen aan zijn eerste Europese reis. Aankomende woensdag treft hij Poetin in het Zwitserse Genève voordat hij weer met het presidentiële vliegtuig Air Force One terug naar Washington vliegt.

In ‘Villa La Grange’ in Genève zullen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin elkaar woensdag ontmoeten. Beeld AFP
In ‘Villa La Grange’ in Genève zullen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin elkaar woensdag ontmoeten.Beeld AFP
Een schilder legt nog snel de laatste hand aan wat bijwerkingen voor de topontmoeting tussen Biden en Poetin. Beeld AFP
Een schilder legt nog snel de laatste hand aan wat bijwerkingen voor de topontmoeting tussen Biden en Poetin.Beeld AFP
In de bibliotheek van ‘Villa La Grange’ is alles in gereedheid gebracht voor de topontmoeting. Beeld AFP
In de bibliotheek van ‘Villa La Grange’ is alles in gereedheid gebracht voor de topontmoeting.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden