PlusNieuws

Poetin claimt zege in Marioepol, maar staalfabriek is nog steeds in Oekraïense handen

Mark van Assen
Russische soldaten rusten uit op zo’n 500 meter van de volledig omsingelde Azovstaalfabriek, waar Oekraïense strijdkrachten en burgers zich hebben verschanst.  Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Russische soldaten rusten uit op zo’n 500 meter van de volledig omsingelde Azovstaalfabriek, waar Oekraïense strijdkrachten en burgers zich hebben verschanst.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

De Russen proberen Marioepol al vijftig dagen in te nemen. De zuidelijke havenstad is in die periode vrijwel totaal verwoest. Het verzet van de Oekraïners concentreert zich de laatste periode in de uitgestrekte Azovstaalfabriek. Dat is een enorm staalcomplex aan de zuidkant van de stad, met grote fabriekshallen en ondergrondse gangenstelsels. Oekraïense mariniers en leden van het beruchte Azov-regiment (een paramilitaire extreemrechtse militie) hebben zich daar samen met een onbekend aantal burgers verschanst. Het zou in totaal om een paar duizend mensen gaan, onder wie honderden gewonden.

‘Onpraktisch’

De Russische leider Vladimir Poetin heeft nu besloten de Oekraïners te laten zitten waar ze zitten. Het kost zijn troepen te veel energie. Het verzet is nog altijd te hevig en de omstandigheden te ingewikkeld: het is lastig opereren op een industrieterrein. Poetin noemde het ‘onpraktisch’. “We moeten voorzichtig zijn met de levens en de gezondheid van onze soldaten en officieren. Het heeft geen zin om ons in die catacomben te wagen. De bestorming is afgelopen.” Het plan is nu om het gebied zodanig af te sluiten dat ‘er geen vlieg in of uit kan’.

Nu Marioepol volgens de Russen is ‘bevrijd’, gaan ze waarschijnlijk ook niet meer om de tafel zitten met de Oekraïense leiders. President Volodimir Zelenski had juist gisteren aangeboden om ‘zonder voorwaarden’ te onderhandelen over de situatie in de stad. Inzet was de evacuatie van de soldaten en de burgers. Het is vooralsnog onduidelijk wat hun lot zal zijn. Hoewel de situatie steeds nijpender wordt door gebrek aan water, voedsel en munitie, weigeren de verdedigers van de stad zich over te geven. Er is de afgelopen weken voortdurend geprobeerd burgers uit de stad te halen, onder meer met konvooien van het Rode Kruis. Soms lukte dat, vaak liepen de onderhandelingen over een vrije aftocht vast.

Corridor

De verovering van Marioepol is om een paar redenen belangrijk voor de Russen. Om te beginnen is het een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee, dus economisch en militair gezien erg waardevol. De stad was ook de ontbrekende schakel in een corridor tussen De Krim, het schiereiland dat de Russen al in 2014 annexeerden, en het oosten van Oekraïne. Daar ligt de Donbasregio, met daarin de separatistische ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk. In dat gebied is nu een groot Russisch offensief gaande.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk gezegd dat de verovering (of de ‘bevrijding’) van de Donbas het belangrijkste doel van de oorlog is. De grote strijd is nog niet begonnen, al hebben de Russen al wel wat steden veroverd. In deze eerste fase wordt er vooral van grote afstand met grof geschut geschoten, om zo de weg vrij te maken voor oprukkende troepen en tanks.

Symbool

Waarnemers wijzen er ook op dat de strijd in Marioepol de Russen heel veel inspanning kost. Door nu de zege uit te roepen, ook al is er nog Oekraïens verzet, kan Poetin een deel van zijn troepen inzetten in de strijd om de Donbas. Het is ook precies de reden waarom de Oekraïners tot het allerlaatste moment proberen dit front open te houden.

Tot slot is Marioepol uitgegroeid tot een van de symbolen van deze oorlog. Het feit dat het de Russen met al hun oorlogsgeweld maar niet lukte de stad te veroveren, was een enorme opsteker voor Oekraïne. Niet verliezen was al een overwinning. Het was voor president Zelenski dan ook erg belangrijk om het verzet zo lang mogelijk te rekken. Voor de Russen is de stad een akelige doorn in het oog. Poetin heeft die er nu geprobeerd uit te trekken door de overwinning te claimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden