PlusExclusief

Poetin bezegelt illegale annexatie bezette gebieden

Tijdens een ceremoniële plechtigheid in het Kremlin heeft Vladimir Poetin vrijdagmiddag een decreet ondertekend waarmee Rusland officieel de bezette Oekraïense gebieden annexeert. Zijn toespraak had een vertrouwde toon: alles is de schuld van het Westen.

Jarron Kamphorst
Poetin en de door Rusland geïnstalleerde bestuurders na het ondertekenen van de annexatie.  Beeld via REUTERS
Poetin en de door Rusland geïnstalleerde bestuurders na het ondertekenen van de annexatie.Beeld via REUTERS

Iets na drie uur lokale tijd verscheen de Russische president Poetin gisteren voor een afgeladen zaal vol politieke kopstukken in het Kremlin. Na een toespraak van een klein uur ondertekende Poetin een stel documenten waarmee Rusland de vier gedeeltelijk bezette Oekraïense regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk officieel – en illegaal – annexeert. In de witgouden zaal met marmeren pilaren waar de plechtigheid plaatsvond, stonden veel gezichten in het publiek strak, en veel geklapt werd er ook niet. Maar buiten de paleismuren op het Rode Plein stonden honderden Russen met vlaggen in hun hand. Later op de dag vonden er keurig geregisseerde festiviteiten plaats om de annexatie te ‘vieren’.

Met al het uiterlijk vertoon rond de tekening van de documenten gaf het Kremlin de grootste landroof op ­Europees grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog een zweem van legitimiteit.

De toespraak die president Poetin bij deze gelegenheid gaf, bevatte niet veel nieuws. Het grootste deel betrof een herhaling, al dan niet in andere woorden. Poetin zei wat hij steeds zegt: het Westen is de bron van al het kwaad en dat legitimeert alles wat Rusland doet.

Omgekeerde wereld

Opvallend was met name hoe Poetin steeds verder wegzakt in zijn eigenhandig gecreëerde omgekeerde wereld. Een realiteit waarin zwart wit is en oorlog vrede. Zo betichtte hij het Westen er in zijn redevoering van dat het nooit het kolonialisme van zich heeft kunnen afschudden.

“De westerse elites zijn altijd zo geweest. Ze zijn altijd kolonisten geweest en zullen altijd kolonisten blijven. Ze discrimineren en maken onderscheid tussen eersteklasnaties en tweedeklasnaties,” aldus de president.

Enkele minuten later ondertekende Poetin een decreet waarmee hij grofweg 20 procent van een soevereine staat illegaal bij zijn land inlijfde.

In diezelfde omgekeerde wereld riep Poetin Oekraïne op direct te stoppen met alle militaire acties en ‘de oorlog die zij in 2014 begonnen’ te stoppen. Hij probeerde deze bewering kracht bij te zetten door te stellen dat de inwoners van de Donbas in Oost-Oekraïne al jaren ‘slachtoffer zijn van terroristische aanvallen die worden uitgevoerd door het regime in Kiev’. Daarom, zo ging hij door, is het een ‘integraal recht’ van de bevolking van Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson om zich bij Rusland aan te sluiten. Volgens de Russische president zullen de inwoners van de geannexeerde gebieden nu ‘voor altijd Russische staatsburgers zijn’.

Obligaat applaus

Zo nu en dan onderbroken door een obligaat applaus vanuit de zaal herhaalde Poetin ook nog maar eens het dreigement dat Rusland zijn nieuwe territorium ‘met alle mogelijke middelen’ zal verdedigen. Volgens de Russische militaire doctrine kan en mag Moskou zichzelf bijvoorbeeld met nucleaire wapens verdedigen indien het Kremlin dat nodig acht omdat er sprake is van een ‘existentiële bedreiging’ van de federatie.

Aan het eind van zijn toespraak riep Poetin de door Rusland geïnstalleerde bestuurders van de bezette gebieden naar voren om de documenten te tekenen waarmee ze de onwettige annexatie bezegelden.

Nadat de heren hun krabbel hadden gezet en de laatste tonen van het Russische volkslied langzaam verstomden, kwam het vijftal in het midden van het podium samen waar ze de handen op elkaar legden om onder aanvoering van Poetin met de hele zaal ‘Rusland, Rusland, Rusland’ te scanderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden