Philips moet klanten gaan teleurstellen als coronacrisis aanhoudt

Als de Chinese fabrieken waar Philips medische apparatuur en gezondheidsapparaten maakt niet deze maand weer op volle kracht draaien, dan komt het bedrijf de rest van het jaar in de problemen. De productie ligt sinds de uitbraak van de coronacrisis beduidend lager.

De productie van medische apparatuur van Philips is getroffen door de coronacrisis, terwijl de vraag toeneemt.Beeld ANP

“De fabrieken in China komen weer op gang na lang te hebben stilgelegen,” zegt Philipstopman Frans Van Houten. “Ze draaien nu op 80 procent. Dat moet deze maand wel naar 100 procent, want anders heeft gevolgen voor onze klanten.”

Volgens de topman hebben Chinese fabrieken en hun toeleveranciers nog altijd problemen hun personeel weer op de juiste plek te krijgen. Ook zijn er bedrijven die nog niet op gang kunnen komen, omdat ze niet voldoen aan de strenge gezondheidseisen die Chinese autoriteiten stellen.

“We moeten het deze maand in de gaten houden. Als dat probleem niet wordt opgelost, dan lopen we in het tweede kwartaal uit onze voorraden.”

Het gaat daarbij voor Philips om de productie van medische apparatuur, zoals scanners, apparatuur in de operatiekamer en systemen om patiënten in de gaten te houden. Ook de productie van consumentenartikelen zoals tandenborstels, luchtreinigers, airconditioners of keukenapparatuur is getroffen

Groeiende vraag naar medische apparatuur

Ondertussen stijgt de vraag naar Philipsapparaten die behulpzaam kunnen zijn bij de opsporing en bestrijding van corona. “De vraag naar apparatuur voor virusonderzoek groeit natuurlijk. Daarbij gaat het vooral om CT-scanners, maar ook om ademhalingsapparatuur en patiëntenmonitoring,” zegt Van Houten. “We hebben tientallen CT-scanners extra geleverd in China en Chinese klanten voorrang gegeven boven andere klanten.”

Daarentegen worden orders voor andere apparatuur, die niet geschikt zijn voor coronagevallen, uitgesteld. “We zien minder vraag op het gebied van cardiologie of kanker, maar dat is een vertraging, geen afzegging.”

Ook Chinese consumenten zijn terughoudend bij de aanschaf van badkamer- of keukenspullen, met uitzondering van luchtreinigers waarmee Philips marktleider is.

“Consumenten blijven thuis, gaan niet naar de winkel. Ze bestellen wel online maar in februari kon er door de coronamaatregelen niet worden bezorgd. We zien een negatief effect, maar het is te vroeg dat te kwantificeren. Eerst zien hoe maart zich ontwikkelt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden