Philips doneert medische apparatuur aan Wuhan

Het coronaziekenhuis in Wuhan is door Philips voorzien van medische apparatuur. Het betreft een gift ter waarde van twee miljoen euro van de charitatieve Philips Foundation.

Herman Stil
Het coronaziekenhuis in aanbouw. Beeld AFP
Het coronaziekenhuis in aanbouw.Beeld AFP

In het noodhospitaal wordt inmiddels de grote stroom slachtoffers van het coronavirus behandeld. “Onze mensen in China hebben daar razendsnel op gereageerd,” zegt een woordvoerder. “We hebben nog nooit zo snel zo’n scanner geïnstalleerd. Hij staat al gebruiksklaar.”

De in 2014 opgezette Philips Foundation financiert in samenwerking met het Rode Kruis wereldwijd gezondheidszorg in gebieden waar daaraan acuut gebrek is. “De Foundation heeft de apparatuur gedoneerd, die is door onze mensen in China razendsnel verscheept en wordt nu geïnstalleerd. Naast de scanner gaat het om echo-machines, operatiekamer-apparatuur, luchtfilters, en apparaten voor patiëntenmonitoring.”

Andere Chinese ziekenhuizen worden zo goed mogelijk bediend met reguliere leveranties en onderhoud. “Onze apparatuur wordt veel gebruikt. Wij hebben zover bekend geen medewerkers met het coronavirus.”

Pas vanaf volgende week mogen de Philipsfabrieken in heel China waarschijnlijk weer opstarten. “We krijgen geen signalen dat het langer gaat duren, maar je weet het nooit.”

Financiële impact

De de medische gigant houdt een slag om de arm wat betreft de gevolgen van de crisis voor het concern. “We verwachten een afname in de vraag naar onze consumentenproducten in China, maar meer vraag naar onze medische producten. We rekenen in het eerste kwartaal op een per saldo verminderde vraag in China, maar die zal op langere termijn herstellen. De financiële impact kunnen we nog even niet becijferen.”

Ook andere multinationals worden in hun werkzaamheden getroffen door de rigoureuze maatregelen die China heeft genomen. Bij AkzoNobel liggen de 15 Chinese fabrieken en 6 laboratoria in het land vanwege de afgekondigde maatregelen stil, waaronder een fabriek in Wuhan.

Ook Arcadis en ASML hebben vestigingen in Wuhan, die naar verwachting langer gesloten zullen blijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden