Pfizer: vaccin werkt ook tegen gemuteerde virussen

Het vaccin van Pfizer en BioNTech lijkt te werken tegen de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn uitgebroken.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat meldt de Amerikaanse farmaceut na een laboratoriumstudie die door het bedrijf samen met wetenschappers van de Universiteit Texas is uitgevoerd.

“De mutatie zou verantwoordelijk kunnen zijn voor een snellere overdraagbaarheid en er was bezorgdheid dat het virus ook zou kunnen ontsnappen aan de neutralisatie van antilichamen door het vaccin,” zei Phil Dormitzer, een van Pfizer’s vaccinwetenschappers.

Bloed

Het onderzoek werd uitgevoerd op bloed dat was afgenomen van mensen die het vaccin hadden gekregen. De bevindingen zijn vooralsnog beperkt, omdat het niet kijkt naar de volledige set van mutaties die gevonden zijn in een van de nieuwe varianten van het zich snel verspreidende virus.

Dormitzer zei dat het bemoedigend was dat het vaccin effectief lijkt tegen de mutatie, evenals 15 andere mutaties waartegen het bedrijf eerder heeft getest.

Britse variant

Mensen die zijn besmet met de Britse variant blijken meer virusdeeltjes in hun keel te hebben, waardoor deze variant zich mogelijk makkelijker verspreidt, verklaart viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. In Engeland wordt deze nieuwe variant van het coronavirus opvallend veel aangetroffen bij jongeren onder de twintig. Dit zou kunnen betekenen dat de Britse mutatie beter door het afweersysteem van kinderen heen weet te dringen.

Ook in Nederland wordt naarstig onderzoek gedaan naar de verspreiding van de Britse variant onder kinderen. Onder leraren en leerlingen van een basisschool in het dorp Bergschenhoek zijn binnen een paar weken dertig besmettingen vastgesteld. In totaal zijn in Nederland zo’n vijftig besmettingen met de Britse mutatie bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden