Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin

Farmaciebedrijven Pfizer en BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat de eerste vaccins beoordelen. Mogelijk is die beoordeling al voor het eind van het jaar afgerond.

Beeld REUTERS

Bij een positief oordeel van de EMA kan het vaccin binnen een paar dagen worden toegelaten op de markt, is de verwachting. Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is al in productie, al zal het bij de eerste leveringen nog niet om reusachtige aantallen gaan.

De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie voor nog eens 100 miljoen doses. Nederland heeft recht op 3,89 procent van die bestelling, wat in eerste instantie neerkomt op 7,78 miljoen doses . Als Brussel de optie op nog eens 100 miljoen doses daadwerkelijk bestelt, komen daar nog eens 3,89 miljoen doses voor Nederland bij. Voor goede bescherming zijn per persoon twee doses nodig.

95 procent

Begin november meldden het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech dat hun gezamenlijke vaccin voor 90 procent beschermt. Uit een tweede proef bleek het middel zelfs 95 procent effectief te zijn. Volgens de twee farmaciebedrijven hebben zich in de geteste groep geen ernstige klachten voorgedaan die aan het vaccin zijn toe te schrijven. Het vaccin werkt volgens de bedrijven ook bij ouderen.

Pfizer en BioNTech hebben bijna 44.000 proefpersonen gebruikt bij het testen van het middel. Het ene deel kreeg het kandidaatvaccin, de andere groep een placebo met een zoutoplossing. Na inenting liepen 170 mensen het coronavirus op, van wie 162 in de controlegroep met het placebo. Tien proefpersonen kregen ernstige klachten, van wie één het vaccin had gekregen. Bijwerkingen waren er volgens Pfizer nauwelijks, een klein deel was na vaccinatie wat vermoeider dan anders.

Moderna

De farmaciebedrijven dienden eerder al een aanvraag in voor de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten. Ook daar zou het vaccin mogelijk voor de jaarwisseling al beschikbaar kunnen zijn. Daarmee gaan de twee nek aan nek met farmaceutisch bedrijf Moderna, dat maandag zei een goedkeuring aan te gaan vragen voor zijn coronavaccin voor zowel de EU als de Verenigde Staten.

Diverse media melden dat het Europees Geneesmiddelenbureau op 12 januari uitspraak zal doen over het vaccin van Moderna, een vaccin waarvan Nederland in eerste instantie recht heeft op ruim drie miljoen doses. Daarmee kunnen ruim 1,5 miljoen Nederlanders kunnen worden gevaccineerd.

Vanaf half januari kunnen er dus twee coronavaccins beschikbaar zijn. Daarmee kan Nederland in de loop van het jaar zo’n 5,5 miljoen mensen vaccineren. Er zijn nog meer vaccins gekocht, maar die zijn nog niet zover in hun ontwikkeling als die van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden