Pete Buttigieg verrassend aan kop in Iowa, Biden stelt teleur

De jonge ex-burgemeester Pete Buttigieg gaat aan kop in de voorverkiezingen van Iowa. Maar ook senator Bernie Sanders kan de winst nog claimen. Na een lange vertraging maakte de Democratische Partij in de Amerikaanse plattelandsstaat een tussenstand bekend.

Karlijn van Houwelingen
null Beeld EPA
Beeld EPA

Op dit moment is 71 procent van de stemmen geteld. Buttigieg won in de strijd om de kandidatuur in de presidentsverkiezingen vooralsnog de meeste gedelegeerden. Sanders kreeg voorlopig echter meer stemmen. De nummer drie is senator Elizabeth Warren, voormalig vice-president Joe Biden stelt teleur als nummer vier. Al benadrukte hij wel ‘een goede avond’ te hebben.

Buttigieg (38) claimde dinsdag al de overwinning, toen nog geen enkele stem officieel geteld was. “Iowa, jullie hebben het land geschokt. Alles wijst erop dat we als winnaars naar New Hampshire gaan,” zo zei hij over de volgende staat waar de Democraten kiezen wie ze als opponent van Donald Trump in de verkiezingen van november willen zien.

De voorverkiezingen werden maandag gehouden en de uitslag werd diezelfde avond al verwacht. Maar door een fout in de programmering van een app liepen de Democraten ver achter met het tellen van de stemmen. De uitslagen moesten hierdoor aan de hand van foto’s van de stemformulieren worden gecontroleerd, waardoor de bekendmaking van het aantal stemmen werd uitgesteld. Dat geeft onder meer Donald Trump de kans zijn tegenstanders als incompetent af te schilderen.

Tegen de linkse koers

Buttigieg was tot voor kort burgemeester van South Bend, een stadje in Indiana. Hij zet zich af tegen de uitgesproken linkse koers van de 40 jaar oudere Sanders, predikt eenheid en wil juist proberen gematigde Republikeinen naar zijn kamp te trekken. Of hij echt als winnaar uit de bus komt in Iowa, moet blijken. Nog 29 procent van de stemmen moet verwerkt worden. Voorlopig tekent zich een strijd af tussen de jongste en de oudste kandidaat onder de Democraten.

De verwarring over de uitslag in Iowa is dus nog niet weg. Bovendien gebeurt waar critici bang voor waren: dankzij nieuwe regels kan de uitslag verwarrend worden. De gedelegeerden die kandidaten verzamelen geven de doorslag. Democraten besloten echter om voor het eerst niet alleen de einduitslag, maar ook de ruwe aantallen stemmen bekend te maken. Dat moet de transparantie ten goede komen. Niet iedereen is daar blij mee, omdat de twee uitslagen elkaar kunnen tegenspreken. Op basis van de tussenstand kunnen nu inderdaad twee kandidaten de winst claimen.

Stemmen

Het blijft onduidelijk wanneer alle stemmen zijn geteld. “We nemen de tijd die we nodig hebben,” zei partijvoorzitter Tom Price daarover in een persconferentie in Iowa. In de partij heerst veel onvrede over de gang van zaken.

Senator Ron Wyden uit Oregon liet inmiddels weten dat hij zijn partij nog gewaarschuwd had voor technische moeilijkheden, maar nul op rekest had gekregen. ‘Het resultaat is chaos en verlies van vertrouwen in onze verkiezingen. Tenzij staten afstand nemen van onbewezen technologie in verkiezingen zal dit blijven gebeuren,’ stelt hij in een reactie op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden