Plus

Pelosi bindt niet in: ‘Amerika’s solidariteit met Taiwan is cruciaal’

De VS zullen Taiwan niet in de steek laten, belooft Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, woensdag aan de Taiwanese president Tsai Ing-wen.

Bob van Huët
Nanci Pelosi (tweede van links) sprak woensdag met de Taiwanese president Tsai Ing-wen (tweede van rechts). Beeld Chien Chih-Hung/Getty Images
Nanci Pelosi (tweede van links) sprak woensdag met de Taiwanese president Tsai Ing-wen (tweede van rechts).Beeld Chien Chih-Hung/Getty Images

“Onze delegatie is naar Taiwan gekomen om ondubbelzinnig duidelijk te maken dat we Taiwan niet in de steek zullen laten,” aldus Pelosi. “Nu, meer dan ooit, is Amerika’s solidariteit met Taiwan cruciaal, en dat is de boodschap die we hier vandaag brengen.”

Tijdens haar geruchtmakende bezoek aan het eiland zei Pelosi in een toespraak tot het Taiwanese parlement dat nieuwe Amerikaanse wetgeving (gericht op het versterken van de Amerikaanse chipindustrie om te concurreren met China) ‘grotere kansen biedt voor economische samenwerking tussen de VS en Taiwan’.

China beschouwt Taiwan, dat de facto al ruim zeventig jaar onafhankelijk is, als een afvallige provincie. Die zal volgens China eens terugkeren bij het moederland, indien nodig met militaire middelen. China wil dan ook geen Amerikaanse ‘avonturen’ in de eigen achtertuin en voelt zich geschoffeerd door Pelosi’s bezoek.

Vergelding

De VS heeft China gewaarschuwd het bezoek van Pelosi niet te gebruiken als voorwendsel voor militaire acties tegen Taiwan. China is woedend dat Pelosi Taiwan prees als ‘een van de meest vrije samenlevingen ter wereld’ en het eiland alle mogelijke Amerikaanse solidariteit beloofde.

Als vergelding voor Pelosi’s bezoek kondigde de Chinese douane een schorsing aan van onder meer de invoer van citrusvruchten en ander fruit als ook van bevroren makreel, allemaal uit Taiwan. Het ministerie van Handel verbood de export van natuurlijk zand naar Taiwan.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het bezoek van Pelosi de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig schaadt, ‘een ernstige impact heeft op de politieke basis van de betrekkingen tussen China en de VS en een ernstige inbreuk vormt op de soevereiniteit en territoriale integriteit van China’.

Sommige van de reeds geplande militaire oefeningen van China zullen nu, bij wijze van represaille voor de Amerikaanse ‘provocatie’, plaatsvinden binnen het 12-zeemijls zee- en luchtgebied van Taiwan. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie een ongekende stap die volgens een hoge defensiefunctionaris neerkomt op een ‘zee- en luchtblokkade van Taiwan’.

Activisten

Pelosi, in haar jonge jaren al een fel China-criticus vanwege mensenrechtenschendingen, had tevens een ontmoeting met een voormalige activist van de Tiananmen-studentenprotesten uit 1989, een boekhandelaar uit Hongkong die eerder werd opgepakt door China en een Taiwanese activist die onlangs door China is vrijgelaten.

De laatste Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die naar Taiwan ging was Newt Gingrich, in 1997. Pelosi’s bezoek vindt plaats in een tijd van sterk verslechterende Chinees-Amerikaanse betrekkingen. Anders dan ten tijde van Gingrich is China nu een veel machtigere economische, militaire en geopolitieke macht.

Recordaantal mensen volgde vlucht Pelosi naar Taiwan

Een recordaantal mensen volgde de vlucht van Nancy Pelosi naar Taiwan online via de website Flightradar24. Volgens de website keken meer dan 708.000 mensen live hoe de Spar19 dinsdagavond aankwam in Taipei. In totaal keken meer dan 2,92 miljoen mensen naar een deel van de vlucht. Pelosi was zeven uur onderweg vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Taipei in Taiwan. Het vliegtuig nam niet de snelste route over de Zuid-Chinese Zee, maar vloog met een omweg over Indonesië en de Filipijnen. Het was tot ze uit het vliegtuig stapte niet zeker of de 82-jarige Pelosi aan boord van het Amerikaanse militaire vliegtuig was. Ze was dinsdag aangekomen in Maleisië en vertrok snel daarna dus weer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden