Paus geeft voor het eerst stafpositie aan een vrouw

In het Vaticaan wordt voor het eerst in de geschiedenis een stafpositie in de Heilige Stoel bekleed door een vrouw. Paus Franciscus heeft Francesca di Giovanni (66) benoemd tot ondersecretaris voor de afdeling Relaties met Staten.

David van Unen
Paus Franciscus. Beeld Shutterstock
Paus Franciscus.Beeld Shutterstock

Dat betekent zoveel als dat de Italiaanse nu onderminister van Buitenlandse Zaken is voor de paus. Ze gaat zich onder meer bezighouden met vluchtelingenzaken, vrouwenrechten, intellectueel eigendom en humanitair recht. Dat deed ze de afgelopen 27 jaar als pauselijk ambtenaar van de sector waar ze nu de leiding over krijgt.

Di Giovanni zegt tegen L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, dat ze stomverbaasd was toen ze hoorde van de benoeming.

Er werd volgens haar al een tijdje gesproken over een ondersecretaris die zich specifiek met haar portefeuille bezig zou gaan houden.

“Ik had niet durven dromen dat de Heilige Vader mij deze rol zou toevertrouwen. Ik ga proberen het vertrouwen waar te maken.”

Dat het tot en met 2020 heeft geduurd voor er een vrouw op een hoge positie in het Vaticaan zit, betekent volgens Di Giovanni dat er onder de huidige paus meer aandacht is voor de positie van de vrouw in de kerk. ‘Maar de verantwoordelijkheid die ik nu heb zit vooral in mijn werk, niet zozeer in het feit dat ik een vrouw ben.’

Toch kan dat gegeven wel degelijk van pas komen in haar nieuwe werk, denkt Di Giovanni. Vrouwen hebben volgens haar aanleg voor het zien van overeenkomsten en kunnen eventueel vertroebelde relaties ‘genezen met eenheid in hart en nieren’.

De congregatie bestaat in het Vaticaan nog volledig uit mannen. Franciscus staat bekend als progressief, maar houdt vast aan geschriften die de wijding van vrouwen verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden