Nieuws

Partijgenote van Merkel overlijdt op vlucht vanuit Cuba

Duitse politica Karin Strenz is maandag in het bijzijn van haar echtgenoot overleden nadat ze onwel was geworden in een vliegtuig. De 53-jarige Strenz is partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel.

Sebastiaan Quekel
Angela Merkel en Karin Strenz in 2017. Beeld AP
Angela Merkel en Karin Strenz in 2017.Beeld AP

De CDU-parlementariër vloog met haar man naar Frankfurt vanuit Cuba. Het is niet duidelijk of het een zakentrip of een privéaangelegenheid betrof. Duidelijk is dat ze niet als parlementariër in het vliegtuig zat.

Het vliegtuig maakte gisterochtend rond 07.30 uur een noodlanding op het Ierse vliegveld Shannon, toen Strenz om nog onduidelijke redenen in elkaar zakte. Ambulancepersoneel ging direct over op reanimatie, waarna Strenz met spoed naar het universitair ziekenhuis in Limerick werd gebracht, in het zuidwesten van Ierland. Daar overleed ze later, aldus The Irish Times.

De officier van justitie in het Duitse Schwerin, waar Strenz enkele jaren lid van het parlement was, is een onderzoek begonnen om de doodsoorzaak vast te stellen. Het gaat hierbij om een standaardprocedure. Er wordt vooralsnog niet uitgegaan van een misdrijf.

Een menselijke tragedie

Strenz was sinds 2009 lid van het Duitse parlement en vertegenwoordigde een kiesdistrict in de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Ze was volgens persbureau Associated Press niet van plan zich verkiesbaar te stellen bij de verkiezingen van 26 september in Duitsland.

Haar plotselinge overlijden komt hard aan bij het centrumrechtse CDU, waarvan ze sinds 2005 lid was. “Het nieuws komt onverwacht en veroorzaakt grote consternatie. De vroege dood van Karin Strenz is ongetwijfeld een menselijke tragedie,” meldt Michael Sack, CDU-voorzitter in de deelstaat, volgens het Duitse RTL. Hij betuigde zijn condoleances aan de echtgenoot en nabestaanden.

In opspraak

In januari 2019 kwam Strenz nog negatief in het nieuws toen bekend werd dat zij twijfelachtige banden zou hebben met Azerbeidzjan. Onderzoek wees uit dat zij tussen de 14.000 en 30.000 euro zou hebben gekregen van het oliestaatje in de Kaukasus, in ruil voor lobbywerk.

Als gevolg hiervan mocht Strenz voor de rest van haar leven geen lid meer zijn van de Raad van Europa. Ook was ze niet langer welkom in Straatsburg, waar de organisatie is gevestigd. De Raad, waarin ruim driehonderd parlementariërs uit tientallen Europese landen zitting hebben, geldt als de hoeder van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De CDU-politica accepteerde destijds de berisping en betaalde een boete. Volgens haar viel haar weinig te verwijten en had ze het geld ontvangen vanwege advieswerk voor een bedrijf van CSU-parlementariër Eduard Lintner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden