Parlement Texas neemt omstreden en restrictieve nieuwe kieswet aan

Het overwegend Republikeinse parlement van de Amerikaanse staat Texas heeft dinsdag een nieuwe kieswet aangenomen die het voor sommige bevolkingsgroepen lastiger maakt om een stem uit te brengen. Naar verwachting zal de Republikeinse gouverneur Greg Abbott van de staat de wet snel ondertekenen.

Het Parool
Een stapel bordjes met daarop een protestleus tegen de nieuwe Texaanse kieswet. Beeld AP
Een stapel bordjes met daarop een protestleus tegen de nieuwe Texaanse kieswet.Beeld AP

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat van de staat - beide gecontroleerd door Republikeinen - keurde de maatregel goed. Die behelst onder meer een verbod op drive-through stemmen en 24-uurs stemlocaties en de toevoeging van nieuwe identificatievereisten voor stemmen per brief.

Drive-through en 24 uur per dag stemmen waren innovaties die rondom de meest recente presidentsverkiezingen werden doorgevoerd in het grootstedelijk gebied van Houston, waar veel mensen van kleur wonen. De maatregelen zouden deels verantwoordelijk zijn geweest voor de recordopkomst in het gebied, omdat zij het mensen makkelijker maken om te stemmen.

Ook in staten met een Republikeinse meerderheid in de volksvertegenwoordiging, waaronder Florida en Georgia, is soortgelijke wetgeving doorgevoerd. Steeds verwijzen de Republikeinen daarbij naar de bewering van voormalig president Donald Trump dat kiezersfraude hem de verkiezingen van afgelopen november heeft gekost. Hiervoor is ondanks uitgebreid onderzoek en meerdere hertellingen door het hele land nooit bewijs gevonden.

De goedkeuring van de wet kwam er uiteindelijk nadat tientallen Democratische wetgevers op 12 juli uit protest de staat ontvluchtten. Ze deden dit om het wetgevende quorum te breken, waardoor de goedkeuring ervan meer dan zes weken werd uitgesteld. De Democraten stelden dat de nieuwe wet kiezers van kleur onevenredig belemmert.

Staatssenator Juan Hinojosa, een Democraat, noemde het wetsvoorstel ‘het laatste hoofdstuk is in een racistische erfenis van Amerikaanse kiezersonderdrukking’, die wordt ‘uitgerold zodra minderheden aan de macht dreigen te komen’. Volgens de meest recente volkstelling is de latino-bevolking in Texas inmiddels bijna gelijk aan die van niet-latino blanken. De verwachting is dat de latino-bevolking, oftewel mensen met wortels in Latijns-Amerika, al in 2022 in de meerderheid zal zijn.

Democratische vertegenwoordiger Trey Martinez zei dat tegenstanders van de nieuwe kieswet de strijd in de rechtbank zullen voorzetten. “Deze wet is met maar één doel geschreven: bepaalde mensen ervan weerhouden te stemmen,” zei Martinez. “Zodra de gouverneur dit in de wet ondertekent, zal het op hevig verzet stuiten in federale rechtbanken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden