PlusAchtergrond

Paniek in Italië: ‘Wat doen we met de kinderen?’

In de toeristische trekpleister de Dom van Milaan is het nu uitzonderlijk rustig.  Beeld Getty Images
In de toeristische trekpleister de Dom van Milaan is het nu uitzonderlijk rustig.Beeld Getty Images

Italië neemt draconische maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De angst regeert in het land – en daarbuiten. Correspondent Angelo van Schaik maakt het van dichtbij mee.

Angelo van Schaik

Mijn vrouw belt. “Wat doen we met de kinderen?’’ Het nieuws is pas een minuut oud, maar we beseffen dat we een probleem hebben. De Italiaanse minister van Onderwijs heeft net bekendgemaakt dat alle scholen in het land per direct de deuren sluiten vanwege het corona­virus. Omdat ik net een bezoek aan Nederland breng, zit er niks anders op: mijn vrouw in Rome moet twee dagen vrij nemen om onze zoontjes op te vangen. Wat we daarna doen, weten we nog niet.

Miljoenen Italiaanse ouders zitten nu met hun handen in het haar: alle scholen zijn, net als de universiteiten, twee weken dicht. Ook peuters op Sicilië of pubers in Apulië, die op ruim 1200 kilometer van de infectiehaard in Lombardije wonen, mogen niet naar school. Hun ouders zullen hen ergens moeten onderbrengen of thuis moeten gaan werken.

Dat laatste is ook onderdeel van het decreet dat de Italiaanse regering uitvaardigde om het coronavirus te beteugelen. Want het sluiten van de scholen is niet de enige maatregel om het virus in te dammen. Bedrijven moeten ‘smart working’ stimuleren. Vooral overheidsinstellingen worden aangespoord het personeel op afstand te laten werken.

Advies aan ouderen: binnenblijven

Maar er is meer. De overheid adviseert oudere mensen alleen de deur uit te gaan als dat strikt noodzakelijk is. Italianen moeten zoenen en omhelzen voorlopig achterwege laten. Lastig voor een volk dat elkaar bij elke ontmoeting een hand geeft en het liefst ook twee zoenen.

De maatregelen zijn niet voor niets. Nergens in Europa verspreidt het virus zich zo snel, er zijn in Italië al meer dan honderd doden gevallen.

De angst is groot – en niet alleen in Italië, zo merkt een Italiaanse collega. Hij vertelt hoe het Griekse hotel waar hij binnenkort zou logeren hem heeft verzocht niet te komen. ‘Uw boeking is gecanceld, het spijt ons.’

Volop afzeggingen

Ook in Nederland, waar ik nu even ben, voel ik de angst. Een vriend met wie ik een hapje zou eten, stuurt een appje: ‘Mijn ouders zijn nogal paniekerig over dat virus en hebben liever niet dat wij afspreken. Sorry.’

De gevolgen voor de Italiaanse economie zijn groot, nu al. Veel toeristen overwegen hun vakantie af te zeggen of hebben dat al gedaan. In Rome regent het afzeggingen. “Dit is de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog,” klaagt de voorzitter van de belangenvereniging van hoteliers in de hoofdstad, Barnabò Bocca, in de Italiaanse pers. “Er is een totale stop van Amerikaanse toeristen en de Chinezen waren eind januari al verdwenen.’’ Volgens Bocca zijn er ruim 60 procent minder reserveringen.

Een bevriende toeristengids in Rome stuurt me een filmpje vanuit een compleet verlaten Sixtijnse kapel. Mijn vrouw appt foto’s van een verlaten metrostation tijdens de spits.

De gemeente Milaan is al de campagne ‘Milano non si ferma’ (Milaan staat niet stil) begonnen om bezoekers weer de stad in te krijgen. Tegelijkertijd is de jaarlijkse Salone del Mobile, ’s werelds belangrijkste meubelbeurs, er uitgesteld. Voetbalclubs AC Milan en Inter spelen hun wedstrijden in een leeg stadion; in heel Italië mogen toeschouwers tot 3 april niet bij sportevenementen aanwezig zijn.

Het Italiaanse openbare leven komt tot stilstand. Maar mijn grootste zorg: wat doen we met de kinderen de komende weken?

290 miljoen kinderen niet naar school door corona

Meer dan 290 miljoen kinderen in 22 landen gaan op dit moment niet naar school ­vanwege het coronavirus, meldt Unesco, de ­organisatie van de Verenigde Naties voor onder meer onderwijs. De scholen zijn gesloten om ­verspreiding van het virus ­tegen te gaan. Onder andere China, Japan, Iran en Italië ­hebben alle scholen voorlopig gesloten. In onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn onderwijsinstellingen in bepaalde streken dicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden