Paniek in de VS: er is een tekort aan hamburgers

Amerikaanse fastfoodketens en supermarkten kampen met een tekort aan hamburgers en steaks. Vleestekorten dreigen nog het hele barbecueseizoen aan te houden.

In een Kroger-supemarkt in Atlanta mogen klanten maximaal drie pakken vlees meenemen. Beeld AP

Bijna één op de vijf vestigingen van fastfoodrestaurant Wendy’s zat al zonder hamburgers, bleek uit cijfers van financiële dienstverlener Stephens Inc. Diverse supermarkten in de VS stellen limieten aan de hoeveelheid vlees die klanten mogen kopen, en de vleesprijzen schieten de lucht in. De schaarste kan tot in augustus duren, waarschuwen handelaren.

Het is een punt van grote zorg, in vleesland Amerika. Geen volk ter wereld eet zo veel vlees als de Amerikanen, die elk gemiddeld 120 kilo per jaar verorberen. President Trump beloofde persoonlijk met de CEO van Wendy’s te bellen om een oplossing te vinden.

Besmettingen in slachterijen

De tekorten zijn ontstaan vanwege het grote aantal coronabesmettingen onder het personeel van slachterijen. Meer dan twintig grote vleesverwerkingsfabrieken moesten in de afgelopen maanden sluiten wegens vele zieken. De veelal laagbetaalde immigranten die aan de lopende band staan, werken schouder aan schouder en klagen over gebrek aan bescherming. Ze blijven vaak komen als ze zich niet goed voelen, omdat ze vrezen inkomen te verliezen. In een slachterij in het stadje Waterloo in Iowa raakte bijvoorbeeld meer dan een derde van de werknemers besmet voordat de slachterij onder druk van vakbonden en de lokale overheid sloot.

Met een beroep op een oude oorlogswet heeft president Trump de vleesverwerkers opgedragen te blijven draaien. Dat beperkt de mogelijkheden om de bedrijven aansprakelijk te houden als werknemers ziek worden of overlijden. Maar om afstand te kunnen houden tijdens het werk draaien veel slachterijen nu op halve kracht. Trump wil dat de vleesfabrikanten hun productie opschroeven. Hij zei tegen zijn landbouwminister vorige week in een gezamenlijk persconferentie: “Je moet ze pushen, push ze nog meer.”

Omdat de capaciteit om dieren te slachten flink verminderd is, hebben sommige boeren besloten hun varkens te ruimen. Volgens vakbond UFCW zijn zeker twintig medewerkers van de vleesindustrie overleden, en hebben 5.000 mensen corona-symptomen. Stuart Appelbaum, voorman van de vakbond RWDSU, die onder meer werknemers van kippenslachterijen vertegenwoordigt: “We zouden willen dat de regering zo veel zou geven om de levens van werkende mensen als om vlees en vleesproducten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden