Pact China en Iran over olie, wapens en gezamenlijke aanpak terrorisme

 Xi Jinping met  hoogste leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei in 2016. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Xi Jinping met hoogste leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei in 2016.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Iran en China zijn dicht bij een economisch en militair partnerschap. Het maakt de weg vrij voor miljarden aan Chinese investeringen in de oliestaat en behelst een gezamenlijke aanpak van ‘terrorisme’.

Tom Kieft

In het een 18 pagina’s tellende concept van de overeenkomst, dat in handen is van The New York Times, staat dat China zijn aanwezigheid in banken, telecommunicatie, havens, spoorwegen en tientallen andere projecten zal uitbreiden. In ruil daarvoor zou China de komende 25 jaar regelmatig – en volgens een Iraanse functionaris met hoge korting – Iraanse olie ontvangen.

Verder beschrijft het document de verdieping van de militaire samenwerking, waardoor China mogelijk voet aan de grond krijgt in het Midden-Oosten. Het roept op tot gezamenlijke training en oefeningen, onderzoek en de ontwikkeling van wapens en het delen van inlichtingen – allemaal om ‘de eenzijdige strijd tegen terrorisme, drugshandel en mensenhandel en grensoverschrijdende misdaden’ te bestrijden.

Bittere pil

Het verbond, dat voor het eerst ter sprake kwam tijdens een bezoek van de Chinese president Xi Jinping in 2016, is volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, vorige week goedgekeurd door de Iraanse regering. Het is nog niet in stemming gebracht in het Iraanse parlement. Het is niet bekend of president Xi het concept al heeft ondertekend.

Het verbond is een bittere pil voor de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, en laat andermaal zien dat Xi er niet voor terugdeinst zijn gewicht in de strijd te gooien in een tijd dat de Verenigde Staten gebukt gaan onder de coronacrisis.

Boetes van VS

Sinds Trump zich eenzijdig uit het uit 2015 stammende nucleaire akkoord met Iran heeft teruggetrokken, poogt hij het land met embargo’s op Iraanse olie op de knieën te dwingen om een nieuw akkoord aan te gaan. Met het verbond met China, ’s werelds grootste importeur van aardolie, verdwijnt de noodzaak voor Iran zich naar de VS te schikken om zijn verwoeste economie te redden.

De VS verbiedt landen Iraanse olie te kopen onder dreiging van sancties. Afgelopen maanden voegde de regering-Trump voor het eerst de daad bij het woord tegen Chinese bedrijven die met Iran in zee gingen.

In reactie op vragen van The New York Times over de conceptovereenkomst deelde het Witte Huis mee dat de VS Chinese bedrijven die zaken doen met Iran, zal blijven beboeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden