PlusAchtergrond

Over de uitkomst van deze oorlog is nog niets te zeggen: ‘Het zijn pás zeven dagen’

Een lid van een plaatselijke burgermilitie draagt een kind naar de overkant van een van de zij-armen van de Djnepr in Kiev. De brug over het water is door Russisch artillerievuur kapotgeschoten. Beeld Emilio Morenatti/AP
Een lid van een plaatselijke burgermilitie draagt een kind naar de overkant van een van de zij-armen van de Djnepr in Kiev. De brug over het water is door Russisch artillerievuur kapotgeschoten.Beeld Emilio Morenatti/AP

De Russen lijken terrein te winnen, ondanks fel Oekraïens verzet. Maar bijna een week na het begin van de oorlog in Oekraïne is over de uitkomst nog niets te zeggen, zegt de Nederlandse oud-commandant Mart de Kruif.

Chris van Mersbergen

Het moreel bij delen van het Russische leger daalt, omdat ze niet hadden verwacht dat de weerstand in Oekrauine zo groot zou zijn. Een aantal eenheden zou zich massaal hebben overgegeven of hun eigen voertuigen hebben gesaboteerd om gevechten te vermijden. Ook heeft de Russische legerleiding moeite de soldaten van voldoende voedsel te voorzien.

De inside information hierboven komt vaneen vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Mocht het kloppen, dan kan dat goed nieuws zijn voor het Oekraïense volk, dat zich nu al bijna een week manmoedig verzet tegen de Russische invasie. Maar of het klopt? Het is voor buitenstaanders niet te controleren.

Drie grote doelen

“Het is ontzettend moeilijk om een goed gedetailleerd beeld te krijgen van de oorlog,” erkent Mart de Kruif, voormalig commandant van de Landstrijdkrachten. “Je kunt hooguit een overall beeld schetsen. En dan zie je dat de Russen drie grote doelen hebben. Ze willen Kiev in handen krijgen, ten oosten van de Dnjepr proberen ze de Oekraïense troepen te omcirkelen en ze willen controle over de zuidelijke kustlijn van Oekraïne, tussen de Russische grens en de Krim.”

Het valt niet te ontkennen dat de Russen de afgelopen week op alle drie de gekozen fronten terreinwinst hebben geboekt. Het leger van Vladimir Poetin claimt in het zuiden de havenstad Cherson te hebben ingenomen – iets wat door Oekraïne vooralsnog wordt ontkend. Delen van een andere havenstad, Marieoepol, worden volgens de Oekraïners door Russische raketten en vliegtuigen met de grond gelijk gemaakt. Charkov, in grootte de tweede stad van Oekraïne, wordt hevig beschoten. Ook zijn er Russische parachutisten geland. En ten noordwesten van Kiev maakt een gigantische Russische legercolonne sluipenderwijs een opmars.

Te vroeg

Toch is het te vroeg om al een voorspelling te doen over de uitkomst van het conflict, vindt De Kruif. “We zijn nu een week bezig. Dat lijkt misschien lang, maar echt: het zijn pás zeven dagen.”

BDe strijdende partijen delen beide geregeld en met graagte beelden van successen op het slagveld, zoals die van kapotgeschoten legervoertuigen van de vijand, of cijfers over het aantal gedode of krijgsgevangen gemaakte soldaten. Zo maakte de Oekraïense president Volodomir Zelenski woensdag in een videoboodschap bekend dat er bijna zesduizend Russische militairen om het leven zijn gekomen.

De Kruif: “Je weet echter niet of je die cijfers kunt vertrouwen en daarnaast is het tellen van doden in oorlogen geen enkele indicatie voor succes. Dat was het tijdens de Vietnamoorlog ook niet.”

Mentale veerkracht

Volgens de oud-commandant zijn twee andere factoren veel bepalender voor de afloop van het conflict. “Ten eerste de logistiek van het Oekraïense leger, dus hun vermogen om brandstof en munitie aan te kunnen blijven voeren naar alle delen van het land. En ten tweede de wil van de Oekraïners om te blijven vechten. Mentale veerkracht is voor een groot deel echt bepalend.”

Van Rusland is bekend dat het tot nu toe driekwart van de voor de oorlog in Oekraïne gereserveerde middelen heeft ingezet. “Hij heeft dus nog wat achter de hand. Van de Oekraïners weten we ook dat niet.”

De Kruif denk niet dat Poetin makkelijk nóg meer soldaten en materieel kan aanvoeren. “Hij heeft naar schatting zo'n beetje de helft van de operationele capaciteit van het Russische leger ingezet. De andere helft kan hij in theorie natuurlijk ook nog inzetten. Maar dat kost ten eerste heel veel tijd en inspanning, ten tweede vereist het een enorm goede logistiek en ten derde, als het al zou lukken: dan wordt het enorm grote Rusland op andere plekken kwetsbaar. Dat lijkt me niet echt een optie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden