PlusNieuws

Ouders zoeken naar vermiste zonen die op de gezonken Moskva voeren

De Russische slagkruiser Moskva verging vorige week op de Zwarte Zee. Moskou blijft vaag over de toedracht maar enkele ouders van matrozen laten nu van zich horen.

Het Parool
Het Russische vlaggenschip Moskva zonk vorige week in de Zwarte Zee, vermoedelijk nadat het was getroffen door Oekraïense raketten.  Beeld SM
Het Russische vlaggenschip Moskva zonk vorige week in de Zwarte Zee, vermoedelijk nadat het was getroffen door Oekraïense raketten.Beeld SM

Afgelopen weekend was er in het Russische journaal een kort item, waarin de bemanning van het Russische vlaggenschip werd getoond in de havenstad Sebastopol op de Krim. Of liever gezegd: een deel van de bemanning, want meer dan honderd waren het er niet. En er waren toch heus 500 opvarenden, mogelijk zelfs 700.

Waar zijn ze gebleven? Het Russische ministerie van Defensie meldde dat de bemanning was geëvacueerd (maar niet hoeveel man) en doet er sindsdien het zwijgen toe. Maar hier een daar lichten ouders een tipje van de sluier op. De moeder van scheepskok Jegor Sjkrebets bijvoorbeeld. Sinds augustus vorig jaar diende hij als rekruut op de Moskva. Sinds een week is hij vermist, vertelde ze aan de Russische onderzoekssite The Insider. Moeder en vader Sjkrebets gingen direct op zoek naar hun zoon. Dat bracht ze in een ziekenhuis op de Krim waar ze ongeveer 200 gewonde matrozen zagen. “We keken naar ieder verbrand kind. Ik kan niet zeggen hoe moeilijk dat was, maar ik vond mijn kind niet,” vertelt Irina Sjkrebets.

Ergens op zee

Tijdens de zoektocht naar hun kind stuitten de Sjkrebets op veel tegenwerking. De commandant van de eenheidzei: ‘Ik ga jullie niks vertellen.’ De moeder vroeg: ‘Waar is mijn zoon? en de commandant antwoordde: ‘Nou ja, ergens op zee’.’’ Toen de ouders aandrongen, bleek de commandant zelf niet eens op de Moskva aanwezig te zijn geweest, toen de kruiser ten onder ging.

Ook andere ouders probeerden volgens Irina verhaal te halen bij diverse instanties, waaronder de Russische veiligheidsdienst FSB. “Die man kwam niet eens naar buiten. Achter het hek kruiste hij zijn handen en dat was het, tot ziens.” De ouders wilden uiteindelijk toegang tot de lijst van opvarenden met daarop de doden en vermisten, maar geen enkele instantie gaf die informatie, aldus Irina.

Ledematen afgerukt

De krant Novaja Gazeta sprak eveneens met een (anonieme) moeder van een dienstplichtige van de Moskva. Zij kreeg haar zoon huilend aan de telefoon. “Er zijn ongeveer veertig doden gevallen, een aantal was vermist en veel mensen waren gewond,” had hij haar verteld. De moeder hoorde dat de Moskva vanaf land was getroffen door raketten, zoals de Oekraïners hadden gemeld. Haar zoon verklaarde: “Bij de meeste gewonden waren ledematen afgerukt, omdat er zware explosies waren geweest.” De moeder suggereert dat de Russische autoriteiten zwijgen, ‘omdat het ministerie van Defensie de nederlaag tegen Oekraïne niet wil toegeven’.

De radiostilte rond de Moskva doet denken aan de situatie van de onderzeeër Koersk, die na een ongeluk in 2000 ook zonk. Daarbij kwamen alle 118 opvarenden om en deden de autoriteiten aanvankelijk heel geheimzinnig. “Toen werd tenminste nog het aantal doden toegegeven,” schamperde een commentator op de onafhankelijke zender Radio Svoboda dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden