PlusNieuws

Oud-stafchef Trump bezat presentatie met plannen voor een staatsgreep

De voormalige stafchef van oud-president Donald Trump heeft volgens de Britse krant The Guardian een presentatie met plannen voor een staatsgreep overhandigd aan de commissie die onderzoek doet naar de aanval op het Capitool op 6 januari.

Anita van Rootselaar
Politie zet traangas in tegen Trumpaanhangers die het Capitool bestormen op 6 januari.  Beeld REUTERS
Politie zet traangas in tegen Trumpaanhangers die het Capitool bestormen op 6 januari.Beeld REUTERS

In het bestand van oud-stafchef Mark Meadows stonden ideeën om Trump langer aan de macht te houden. Zo wordt onder meer de mogelijkheid van een nationale noodtoestand beschreven. Die zou moeten worden uitgeroepen nadat was beweerd dat China toegang had tot de elektronische stemsystemen. De elektronische stemmen zouden dan ongeldig verklaard moeten worden en het parlement zou naar een oplossing moeten zoeken.

Drie opties tegen Biden

Het document bevat ook drie opties die oud-vicepresident Mike Pence had kunnen gebruiken om te voorkomen dat Joe Biden op 6 januari in het parlement zou worden uitgeroepen tot nieuwe president: meer Trumpaanhangers aanstellen als kiesman, kiesmannen weigeren van staten waar ‘fraude’ plaatsgevonden zou hebben, of vertragen van de op 6 januari geplande vaststelling van de verkiezingswinst van Biden.

Trump en naaste bondgenoten, onder wie Meadows, Rudy Giuliani en Steve Bannon, zouden tot 6 januari hebben gewerkt aan een oplossing om Donald Trump in het Witte Huis te houden. Op 6 januari bestormden Trump-aanhangers het Capitool in een poging te voorkomen dat de verkiezingsuitslag officieel goedgekeurd zou worden.

Meadows zegde eind november toe mee te werken met de parlementaire commissie naar de bestorming van het Capitool, maar hij trok die medewerking woensdag weer in. Hij wordt nu waarschijnlijk vervolgd vanwege zijn weigering.

‘Los eindje’

Deze week werd ook bekend dat Trevian Kutti, publicist voor hiphopartiest Kanye West, een medewerker bij de verkiezingen in Georgia onder druk heeft gezet. De medewerker, Ruby Freeman (62), zou een ‘los eindje’ zijn dat ‘opgeruimd’ moest worden. De campagne van Trump beschuldigde Freeman en haar dochter al langer onterecht van fraude. Freeman kreeg honderden bedreigingen door de beschuldigingen, gericht aan haar en haar familie.

Kutti bezocht Freeman op 4 januari. Ze stelde dat Freeman ‘in gevaar was’ en ‘48 uur’ had voordat ‘onbekenden’ bij haar huis zouden arriveren, aldus het politierapport. Op aanraden van de politie ontmoetten de vrouwen elkaar op een politiebureau. Van het gesprek zijn beelden die opgenomen zijn via de bodycam van een agent.

Daarin valt te horen dat Kutti zegt: “Ik kan je niet vertellen wat er precies gaat plaatsvinden. Ik weet alleen dat het je vrijheid zal verstoren. En de vrijheid van je familie.” Ze zei ook dat ‘overheidsmensen’ betrokken waren, zonder details te verschaffen. Kutti en een man aan de telefoon zouden haar vervolgens hebben geprobeerd over te halen om te zeggen dat ze betrokken was bij verkiezingsfraude.

In ruil zou Kutti juridische bijstand bieden. “Als je niet alles vertelt, ga je naar de gevangenis,” zou Kutti volgens Freeman hebben gezegd. Later ontdekte Freeman dat Kutti een Trumpaanhanger was.

Een dag later, op 5 januari, belde een agent van de FBI, die haar opriep haar huis te verlaten, omdat het niet veilig zou zijn, vertelde Freeman. Op 6 januari verscheen er inderdaad een boze menigte Trumpaanhangers bij haar woning. Freeman had enkele uren daarvoor haar huis verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden