Oud-president Zuma van Zuid-Afrika geeft zichzelf aan bij de politie om celstraf uit te zitten

De Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma zal zichzelf alsnog vrijwillig bij de politie melden om zijn gevangenisstraf van 15 maanden uit te zitten. In een tweet meldde de Zuma Foundation dat de oud-president op weg is naar de gevangenis in de provincie Kwazulu-Natal, waar hij zijn straf moet uitdienen.

Het Parool
Jacob Zuma staat begin juli thuis de pers te woord. Beeld AFP
Jacob Zuma staat begin juli thuis de pers te woord.Beeld AFP

Eerder woensdag had het ministerie van Politie bekendgemaakt dat Zuma voor middernacht (lokale tijd) zou worden gearresteerd.

Volgens het ministerie van Politie zou het uitblijven van een arrestatie gelijk staan aan een minachting van het Constitutionele Hof, aangezien hij is veroordeeld en er geen opdracht is gegeven voor het uitstel van zijn straf. De minister van Politie en de hoofdcommissaris van het land zouden kunnen worden aangeklaagd als de oud-president niet wordt opgepakt. Eerder leek de ex-president voorlopig op vrije voeten te blijven.

Het Constitutionele Hof veroordeelde Zuma eind vorige maand tot 15 maanden celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een onderzoekscommissie die corruptie onderzoekt die plaatsvond tijdens Zuma's negen jaar durende presidentschap.

Vorig jaar kwam Zuma aanvankelijk nog wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. Eerder dit jaar weigerde de ex-president om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.

Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met bevriende zakenmensen. Zij mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkent de beschuldigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden