Verenigde Staten

Oud-defensieminister Mattis keert zich in snoeiharde verklaring tegen Trump

De voormalige Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft woensdag hard uitgehaald naar president Donald Trump in een verklaring die is gepubliceerd door The Atlantic. Mattis noemt Trump ‘een gevaar voor de grondwet’ en hij beschuldigt de president ervan dat hij al sinds zijn verkiezing in 2016 opzettelijk verdeeldheid zaait.

Redactie
Mattis (links) en Trump in 2017. Beeld AFP
Mattis (links) en Trump in 2017.Beeld AFP

De voormalig marine-generaal was van januari 2017 tot december 2018 minister onder Trump. Hij stapte op uit protest tegen het Syrië-beleid van de president. Sindsdien heeft hij zich stilgehouden, maar naar aanleiding van de landelijke demonstraties en de reactie van Trump hierop, besloot Mattis met een verklaring te komen.

Hij schaart zich achter de demonstranten die aandacht vragen voor buitenproportioneel politiegeweld jegens zwarte Amerikanen. ‘We moeten ons niet laten afleiding door de kleine hoeveelheid mensen die de wet overtreden. De demonstraties bestaan uit tienduizenden mensen met een geweten’, aldus Mattis, die erop wijst dat de demonstranten simpelweg de naleving van één van de grondbeginselen van het rechtssysteem eisen: gelijkheid voor de wet.

Het enige wat Trump doet, schrijft de generaal, is ‘proberen Amerikanen te verdelen. Donald Trump is de eerste president die ik heb meegemaakt die niet probeert het Amerikaanse volk te verenigen - hij doet niet eens alsof. We zijn nu getuige van zijn opzettelijke pogingen daartoe. We zien nu de gevolgen van drie jaar zonder volwassen leiderschap’.

‘We kunnen ons ook verenigen zonder Trump. Dat wordt moeilijk, zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, maar we zijn het onze medemensen verplicht. We zijn het ook verplicht aan de vorige generaties die hard hebben gewerkt om de eenheid te creëren’, schrijft de oud-minister.

Leger

Mattis is verbaasden kwaad over de inzet van het leger in steden waar geprotesteerd wordt. ‘Toen ik zo'n vijftig jaar geleden begon in het leger, heb ik gezworen altijd de grondwet te dienen. Ik had nooit kunnen vermoeden dat soldaten die dezelfde eed hebben afgelegd het bevel zouden krijgen om de rechten van hun landgenoten te schenden.’ Mattis haalt specifiek een incident van een paar dagen geleden aan, toen demonstranten van een plein voor een kerk in Washington D.C. werden verjaagd met traangas, zodat Trump met een bijbel kon poseren voor een kerk.

‘We moeten onze steden niet zien als slagvelden waar ons leger moet domineren’, aldus de oud-generaal. ‘In ons land moeten we het leger alleen in uitzonderlijke gevallen inzetten, als de gouverneur daarom vraagt. De militaire inzet die we zagen in Washington D.C. veroorzaakt een vals conflict tussen ons volk en het leger.’

Mattis vindt de militaire inzet tegen demonstranten een teken van zwakte. ‘We moeten ons verenigen voor een gemeenschappelijk doel. Dat begint met het garanderen dat iedereen daadwerkelijk gelijk is volgens de wet.’

Trump heeft nog niet op de verklaring van Mattis gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden