Plus

Orkaan Ida zet heel New Orleans in het donker

Op de zestiende verjaardag van de verwoestende orkaan Katrina kreeg New Orleans een nieuwe storm over zich heen. Orkaan Ida zette de complete stad vannacht in het donker.

Het Parool
De politie doorzoekt puin van een als gevolg van orkaan Ida ingestort huis in New Orleans. Beeld AP
De politie doorzoekt puin van een als gevolg van orkaan Ida ingestort huis in New Orleans.Beeld AP

New Orleans was vannacht in het donker gehuld door het uitvallen van de stroom als gevolg van de orkaan Ida, die langs de kust van Louisiana tot overstromingen leidt.

Precies zestien jaar na de verwoestende orkaan Katrina, die 1800 levens eiste en een van de zwaarste natuurrampen uit de Amerikaanse geschiedenis is, bereikte Ida Louisiana als een orkaan uit categorie 4, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. De orkaan vormt een stresstest voor de honderden kilometers aan dijken die na de ramp van 2005 zijn gebouwd. De autoriteiten verwachten dat de dijken het zullen houden, hoewel het water er op sommige plekken overheen kan stromen.

Langs delen van de kust wordt gerekend op een stijging van het waterpeil van bijna twee meter. Delen van een snelweg langs de kust van Louisiana en Mississippi zijn veranderd in een kolkende rivier. Veel bomen zijn omgewaaid. In een district nabij New Orleans raakten 22 duwbakken van schepen op drift.

Geen airconditioning

Energiemaatschappij Entergy New Orleans meldde vannacht ‘een catastrofale schade aan de transmissie’. Alle acht aanvoerlijnen van elektriciteit vielen uit. In heel Louisiana moeten zeker een miljoen mensen het zonder airconditioning en functionerende koelkast doen, terwijl de staat zucht onder hoge temperaturen. Door de lage vaccinatiegraad en de deltavariant kampt de staat ook al met een golf aan ziekenhuisopnamen van coronapatiënten. Door de stroomuitval moeten verplegers in een ziekenhuis ten zuidwesten van New Orleans patiënten handmatig beademen.

In kracht afgenomen

Voor New Orleans is het uitvallen van de stroom geen primeur. Tijdens de orkaan Gustav in 2008 viel de stroom ook bijna helemaal uit in de regio. Dat leidde toen tot felle kritiek op de maatschappij en de slechte staat van het netwerk.

Ida nam snel in kracht af naarmate de orkaan landinwaarts trok. Vanmorgen vroeg was Ida afgezwakt tot een orkaan uit categorie 1, met windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Het Nationale Orkaancentrum verwacht niettemin dat er in het westen van Mississippi nog sprake zal zijn van hevige regenval en ‘levensbedreigende’ overstromingen.

Doordat Ida zich in een tijdsbestek van een paar dagen onverwachts ontwikkelde tot een heftige orkaan was er nauwelijks tijd voor de ordentelijke evacuatie van honderdduizenden bewoners in de meest kwetsbare kustgebieden.

Een eerste dodelijk slachtoffer

“Ik kreeg bijna een paniekaanval toen ik hoorde dat het de verjaardag is van Katrina,” zei Janet Rucker, een geboren en getogen gepensioneerde bewoner van New Orleans, die met haar hond Deuce haar toevlucht zocht in een hotel in het centrum van de stad. “Dit is niet goed voor onze zenuwen en gemoedstoestand.”

In Louisiana werd vanmorgen een eerste dodelijk slachtoffer gemeld. In een district ten zuiden van hoofdstad Baton Rouge viel een boom op diens woning. (Reuters, AP)

Een man loopt langs een stuk dak dat van een gebouw is gewaaid in de French Quarter in New Orleans Beeld AP
Een man loopt langs een stuk dak dat van een gebouw is gewaaid in de French Quarter in New OrleansBeeld AP

,

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden