Beelden van de schietpartij in Dayton, waar een student om zich heen schoot bij een bar.

Plus

Oprichter 8chan, forum populair bij extreemrechts: ‘Sluit de site’

Beelden van de schietpartij in Dayton, waar een student om zich heen schoot bij een bar.Beeld EPA

De man die dit weekeinde een bloedbad aanrichtte in El Paso lijkt vooraf een manifest te hebben gedeeld op 8chan. Het anonieme webforum, een vrijhaven voor giftige meningen, is inmiddels uit de lucht.

Kevin Roose

Het lijkt erop dat in een halfjaar tijd drie aanslagplegers hun bloedige plannen vooraf aankondigden op het anonieme webforum 8chan. Het bij extreemrechtse gebruikers populaire medium zit in het nauw.

Na het bloedbad onder moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland, volgde een schietpartij in een synagoge in Californië (1 dode, 3 gewonden). Ook de dader van de schietpartij dit weekeinde in El Paso, Texas (20 doden, 26 gewonden) lijkt voordat hij in actie kwam op 8chan een manifest te hebben gepost, waarin hij schrijft een eind te willen maken aan de invasie van latino’s, waar volgens hem sprake van is.

Voor de populaire internetdienstverlener Cloudflare is de maat vol. Het bedrijf, dat internetverkeer regelt voor meer dan 12 miljoen websites en beveiliging biedt tegen ddos-aanvallen, meldde zondagavond te gaan stoppen met dienstverlening aan 8chan.

8chan werd opgericht in 2013 en fungeert als een nog extremer alternatief voor het toch al trolvriendelijke 4chan. Het geldt als vrijhaven voor onder anderen racisten, antisemieten en seksisten. Op de regelvrije site wisselen internettrollen gegevens uit over potentiële doel­witten, coördineren ze lastercampagnes en verspreiden ze complottheorieën. Inmiddels geldt 8chan ook als een megafoon voor aanstichters van schietpartijen en een rekruteringsplatform voor gewelddadige witte nationalisten.

Haat

Op dit moment opereert het forum vanuit de ­Filipijnen en wordt het gerund door een Amerikaanse oud-militair, Jim Watkins, en zijn zoon Ronald.

Zondagavond stelde Cloudflaretopman Mat­thew Prince dat 8chan te ver is gegaan. ‘Ze ­hebben bewezen dat ze bandeloos zijn en die bandeloosheid heeft tot meerdere tragische sterfgevallen geleid,’ aldus een schriftelijke verklaring van Prince. ‘Zelfs als 8chan de letter van de wet niet heeft overtreden door te weigeren de met haat vervulde gemeenschap te modereren, hebben ze een omgeving gecreëerd die ervan geniet de geest van de wet met voeten te treden.’

Zelfs de oprichter van 8chan, Fredrick Brennan, is er klaar mee. “Als ik van een schietpartij hoor, zeg ik meteen: ‘Oké, we moeten onder­zoeken of er een connectie met 8chan is.’”

Brennan begon het forum met het idee er het walhalla van de vrijheid van meningsuiting van te maken. Vorig jaar staakte hij zijn werkzaamheden voor de site, die wat hem betreft nu moet worden opgedoekt. “Sluit de site,” zegt hij. “Het levert de wereld niets goeds op. Op de gebruikers na heeft iedereen er een hekel aan. En weet je, de gebruikers worden er ook slechter van, alleen beseffen ze dat niet.”

Toevluchtsoord

Brennan zegt het idee voor 8chan te hebben ­gekregen toen hij onder invloed van paddo’s verkeerde. In zijn beleving was 4chan te gereguleerd en hij zag een forum voor zich waarop alle toegestane meningen welkom waren, hoe giftig ze ook zouden zijn.

De site leidde aanvankelijk een marginaal ­bestaan, tot in 2014 aanhangers van Gamer­Gate – een losjes georganiseerd collectief van antifeministische gamers – werd weg­gestuurd bij 4chan en overstapte naar 8chan. Sindsdien geldt 8chan als toevluchtsoord voor internet­gemeenschappen die bij andere sites zijn geweigerd. Het biedt onder meer onderdak aan volgelingen van QAnon, die beweren dat er een complot gaande is van internationale bureaucraten tegen de regering-Trump. Ook is het de uitvalsbasis van ‘incels’, mannen die ‘onvrijwillig celibatair’ leven.

© The New York Times

Twee schietpartijen, dertig doden

Bij twee schietpartijen in Amerikaanse steden zijn zaterdag 30 doden gevallen. In El Paso in Texas, werden 20 mensen gedood. Hier lijkt racisme het motief. Kort voordat de 21-jarige schutter toesloeg, verscheen op inter­net een manifest waarin hij zijn daad aankondigde. De dader zou hebben gezegd dat hij vooral latino’s wilde doden. Onder de slachtoffers zijn 6 Mexicanen.

Een 24-jarige student doodde enige tijd later in Dayton in Ohio 9 mensen, voordat hij zelf door de politie werd gedood. Volgens ex-klasgenoten had hun school de dader geschorst omdat hij meisjes wilde verkrachten en een dodenlijst bijhield.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden