Nieuws

Oppositie Wit-Rusland weigert erkenning verkiezingsuitslag

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja weigert de officiële verkiezingsuitslag te erkennen volgens welke zittend president Alexander Loekasjenko een grote overwinning heeft behaald.

Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Volgens de voorlopige officiële resultaten heeft Loekasjenko 80 procent van de stemmen bij de verkiezingen van zondag gewonnen. Tichanovskaja, een voormalige lerares Engels die vanuit het niets zijn belangrijkste rivaal werd, won 9,9 procent van de stemmen, zegt de kiescommissie.

Tichanovskaja zei tegen verslaggevers in Minsk dat ze zichzelf als de verkiezingswinnaar beschouwde, niet Loekasjenko. Ze zei dat de verkiezingen massaal zijn gemanipuleerd.

Haar campagnemedewerkers zeiden dat de oppositie een hertelling van de stemmen wil in stembureaus waar er problemen waren. Ze zeiden ook dat de oppositie gesprekken met de autoriteiten willen voeren over hoe ze een vreedzame machtswisseling tot stand kunnen brengen.

EU-voorzitters hekelen geweld tegen Wit-Russische demonstranten

De voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad hebben kritiek geuit op het geweld tegen demonstranten in Wit-Rusland. Ursula von der Leyen en Charles Michel roepen het autocratische regime in Minsk op de fundamentele rechten en vrijheden te respecteren.

Tijdens en na de presidentsverkiezingen van zondag kwam het op tal van plekken in Wit-Rusland tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. Er zijn ongeveer 3000 betogers opgepakt. Ook zou een demonstrant zijn omgekomen en zouden er tientallen gewond zijn geraakt.

Voor gewelddadige onderdrukking van vreedzame demonstranten is geen plaats in Europa, twitterde Von der Leyen. Zij roept de Wit-Russische autoriteiten op de verkiezingsresultaten accuraat te tellen en publiceren.

EU-buitenlandchef Josep Borrell en EU-commissaris Olivér Várhelyi (Nabuurschap) spreken in een verklaring van ‘onevenredig en onaanvaardbaar geweld van de staat tegen vreedzame demonstranten’. Zij roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Onder meer de liberale fractie in het Europees Parlement hekelt de “politieke repressie” en wil sancties tegen Wit-Russische functionarissen. De EU haalde in 2016 170 Wit-Russen onder wie Loekasjenko van de sanctielijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden