Plus

Oppositie Soedan stelt ultimatum aan generaals

Het vertrouwen van de Soedanese demonstranten in het militaire interim-regime is voorgoed weg. De al maanden protesterende oppositie eist dat de generaals uiterlijk morgen de macht aan een burgerregering overdragen.

Erik van Zwam
De woordvoerder van de Sudanese oppositiebeweging Taha Osman Beeld AFP
De woordvoerder van de Sudanese oppositiebeweging Taha OsmanBeeld AFP

De Beweging voor Vrijheid en Verandering, die achter de al maanden durende volksopstand zit, heeft morgen ook uitgeroepen tot dag van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ondertussen zijn in grote steden als Khartoem de elektriciteit en het stromend water in de volkswijken afgesloten. Sommige buurten hebben al sinds het begin van de ramadan geen water meer. De schuld hiervan wordt bij het leger gelegd, die zou proberen mensen op de knieën te krijgen. Het zou niet gaan om een storing, maar om bewuste sabotage.

Interim-regering

De militaire interim-regering, die het land leidt sinds president Omar al-Bashir vorige maand onder druk van de protesten opstapte, wees een voorstel van de demonstranten voor een machtsoverdracht naar de prullenbak.

De generaals zijn tegen de afschaffing van de islamitische sharia als bron voor wetten in het land en ze willen de zeggenschap houden over het uitroepen van de noodtoestand en over oorlogsverklaringen aan een ander land. Ook willen ze de leiding houden over alle veiligheidstroepen inclusief de politie en willen ze de provinciale gouverneurs kunnen benoemen en ontslaan.

Grenscontroles

Volgens de demonstranten willen de generaals tijdens de twee jaren van overgang naar een burgerregering de touwtjes in handen houden. Zelf eisen zij dat het leger slechts gaat over veiligheid en grenscontroles. Zij verwijten de generaals tijd te rekken door tijdens de ramadan de demonstraties te ondermijnen, in de hoop dat mensen zullen opgeven. Ze zijn het vertrouwen kwijt dat het met de generaals tot een akkoord kan komen. De oppositie roept mensen in het hele land nu op om de demonstraties en sit-ins te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden