Update

Oppositie Hongkong geeft uit protest parlementszetels op

Alle prodemocratische oppositieleden in Hongkong doen afstand van hun parlementszetels. Ze protesteren zo tegen het besluit vier collega’s hun zetels te ontnemen, zegt een lid van de oppositie.

Beeld AFP

Terwijl de ogen van de wereld dezer dagen vooral op de Verenigde Staten zijn gericht, heeft het Chinese parlement besloten de autonomie van Hongkong verder in te perken door ‘patriotisme’ voortaan een wettelijk vereiste te maken voor leden van het parlement van Hongkong.

Peking gaf daarmee de autoriteiten in Hongkong de bevoegdheid om zonder tussenkomst van de rechter parlementariërs af te zetten die onafhankelijkheid steunen of ‘staatsgevaarlijk’ zijn. De China-gezinde regering zette met de nieuwe wet in de hand per direct vier oppositieleden van de zogeheten Wetgevende Raad, het parlement van de metropool, uit hun functie. De oppositie had al gedreigd massaal te zullen opstappen als zoiets zou gebeuren.

De miljoenenstad Hongkong maakt sinds 1997 weer deel uit van het communistische China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en parlement. In die Wetgevende Raad wordt slechts de helft van de parlementariërs rechtstreeks gekozen. Dat voedt de onrust in de metropool, waar sommige inwoners meer democratie eisen.

De oppositie in de voormalige Britse kroonkolonie kreeg de afgelopen maanden meer tegenslagen te verduren. Het prodemocratische kamp in het parlement hoopte op een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen die in september gehouden hadden moeten worden. De autoriteiten besloten echter die verkiezingen een jaar uit te stellen. Dat zou noodzakelijk zijn geweest vanwege de coronacrisis.

Omstreden veiligheidswet

Peking stelde eind juni al een nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong in, die volgens critici is bedoeld om de pro-democratische protestbeweging in Hongkong de kop in te drukken. Met de nieuwe wet is het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden. De veiligheidswet die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het in naam onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong.

In het verdrag dat China in 1997 sloot met het Verenigd Koninkrijk om de overdracht van Hongkong te regelen, werd het principe van ‘één land, twee systemen’ vastgelegd. In tegenstelling tot het communistische China, heeft Hongkong volgens dat principe een democratisch stelsel, een vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht. Volgens critici heeft Peking met de nieuwe veiligheidswet gebroken met ‘één land, twee systemen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden